Bestemors beste, polske juleoppskrifter – til verks!

Pinnekjøtt eller lutefisk er uten tvil viktige, tradisjonelle og smakfulle retter som må finne sin plass på norske bord på julaften. Men hvilken skade kan det gjøre å prøve noe nytt? Her er det 3 polske klassikere som kan gjøre julen deres spesiell!

Bildet: Fotolia

1) Pierogi z grzybami (Kokte piroger med sopper)

Bc_IBz3nMQt

Vi skriver ofte om pierogi på bloggen, fordi polakker elsker dem. Derfor er de også en viktig rett på julaften. Pierogi likner litt på ravioli, men deigen og fyllen er forskjellig. Det er mange typer man kan lage. Etter min mening er pierogi beste med sopp, som man har plukket opp i skoger i løpet av høsten. Her er en oppskrift på en liten porsjon for ca. 25 stykker pierogi.

Ingredienser:

Deig:

  • 300 g hvetemel
  • ½ ss smør
  • kokt vann 150-200 ml
  • 1 egg
  • ½ ts salt

Farse:

  • 150 g tørkede sopper
  • 1 lite løk
  • olje
  • litt salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bc9-jqAlro7

Det er best å tilberede sopp dagen før. Legg dem i bløt natten over, rikelig med kaldt vann. Neste dag kok dem til de blir myke og tøm vannet ut. Så hakk løket og stek det med olje til den blir karmellisert. Hakk sopper også og tilsett dem til løket på stekepannen sammen med pepper og salt. Bland alt sammen. Hvis sopper er altfor våtte, må du steke alt litt lengre.

BcvBHMMg5s6

Når farse er ferdig, må man tilberede deig. Bland hvetemel med salt og gjør et lite hull på toppen av denne blandingen. Tilsett egg og vann i små porsjoner og rør den sammen til en glatt, ikke for klissete deig.

Bc-meS5lX2X
BGh7QQKiuK5

Ta en del av deigen og kjevl den ut. Så trenger du å snitte små sirkler. Du kan gjøre det med bruk av glass.

BJeS6KNgRBm
BY4I80Agvaw

Pass på at resten av deigen er dekket med en ren klut. Ellers tørkes deigen fort. Legg litt farse på hver sirkel og klistr den, slik at du får en liten ?pose?.

BdAFiDgACCJ
Bc_yeEGguU5
Bc2eYJbhE4g

Kok dem i saltig vann 3-5 minutter. Server med karmellisert løk og persille.

Bb0dnJlheHa
Bc9RYSYDtK1

Dagen etter kan du steke dem. Smaker også perfekt!

Bc_qSd2n03C

2) Bigos (Kålgryte med pølse)
Bigos betraktes som en ordentlig rett, som kan holde man mett lenge. Den passer godt til de kalde dagene, som vi opplever om vinteren. Denne retten inneholder kjøtt. Det betyr at polakker ville ikke spise den på julaften, når vi gir avkall på kjøtt, men først 25. desember.

Ingredienser:

  • 2,5 kg surkål (du finner den i internasjonale butikker i Norge)
  • ½ hodekål
  • 500 g bacon
  • 1 kg svinekjøtt
  • 500 g biff
  • 4 pølser
  • 4 løk
  • en håndfull tørkede sopper
  • en håndfull rosiner
  • 4 epler
  • 5 tomater
  • tomatpure
  • 4 stk. laurbærblad
  • 6 stk. allehånde
  • 5 stk. einerbær
  • 1 ss merian
  • 1 ss paprikapulver
  • salt, pepper
  • 1 glass tørr vin

Fremgangsmåte:

Skjær surkål i små biter, legg den i en stor gryte og tapp 1,5 liter vann i den. Skjær også fersk kål og bland den i gryten.

Bc5B1N4BIrD

Hakk løk og skjær pølse. Stek dem først i olje eller smult og sett til gryten. Gjør akkurat det samme med svinekjøtt, bacon og biff, stek og sett i gryten.

Bc-YD-NjpHo

Tilsett skåldete, skrelte tomater og skrelte, skjærte epler. Bruk krydder: allehånde, einerbær, laurbærblad, tørkede plommer og rosiner. Kokk på moderat varme med lokk. Husk å røre gryten av og til.

Bc5Pf2ZDlQt

Tilsett vin etter én time. Kokk gryten fortsatt og etter den andre timen tilsett pepper, salt, paprikapulver, merian og tomatpure. Til sammen kan alt dette kokes i ca. 4 timer på moderat varme. Det er viktig å røre gryten regelmessig. Man kan spise bigos allerede etter 4 timer, men det smaker best dagen etter.

Bc62LqrgNWY
Bc-RUEQgcDH

3) Piernik (Tradisjonell julekake med pepperkakekrydder)

Bc9n5mZjm2K

Nå er det tid for noe søtt! Piernik betraktes som en ?julekake? i Polen. Den er intens i smaken og inneholder mye kalorier, men en gang i året burde det ikke være et stort problem. Denne kaken her er lett å tilberede. Til verks!

Ingredienser:

  • 200 g smør
  • 4 ss honning
  • 180 g brun sukker
  • 4 egg
  • 180 g hvetemel
  • ½ ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 25 g kakao
  • 20 g blanding av pepperkakekrydder
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 plommesyltetøyglass (ca 400 g)

Ingredienser til sjokoladeglasur:

  • 50 g melkesjokolade
  • 50 g mørk sjokolade
  • 2 ss kremfløte

For å lage pepperkakekrydder trenger du: 50 g kanel, 20 g malt ingefær, 15 g malt kardemomme, 15 stk. kryddernellik, 5 stk. stjerneanis, 10 g pepper, 10 g muskat, 10 g allehånde. Knus alle ingredienser i mel og bland dem, da får du din egen, hjemlaget pepperkakekrydder.

Bc4TVZCHjLz

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180°. Bland smør, honning og sukker med bruk av mikser. I en annen bolle pisk egg og miks dem. Separat bland hvetemel, kakao, natron, bakepulver. Tilsett egg og tørre ingrendienser på skift til smørblandingen. Etterpå tilsett ca. 200g plommesyltetøy og rør sammen.

Bc__4b-neVB

Hell røren i en bakepapirkledd firkantform (22 x 10 cm). Stek kaken midt i ovnen i minst 40 minutter.

Etter å ha bakt kaken skjær den minst i to lag. Smør innedeler med resten av plommesyltetøy og sett dem sammen.

BcWg8VGAcZM
Bc0ZuK7nXty
Bc2ye1fldSw

Sjokoladeglasur: Bland alle ingrediensene i en liten kasserolle og oppløs dem til en glatt glasur. Strykes på kaken når den er varm. Pynt etter ønske.

BdACeXegOqr

God, smakfull jul 😉

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Agata og bor i Gdańsk :) Jeg elsker å oppdage nye steder, så på bloggen skal jeg anbefale plasser som er verdt å besøke i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Kontakt: [email protected]
Posts created 575

One thought on “Bestemors beste, polske juleoppskrifter – til verks!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top