Pinnekjøtt eller lutefisk er uten tvil viktige, tradisjonelle og smakfulle retter som må finne sin plass på norske bord på julaften. Men hvilken skade kan det gjøre å prøve noe nytt? Her er det 3 polske klassikere som kan gjøre julen deres spesiell!
Bildet: Fotolia
1) Pierogi z grzybami (Kokte piroger med sopper)
Vi skriver ofte om pierogi på bloggen, fordi polakker elsker dem. Derfor er de også en viktig rett på julaften. Pierogi likner litt på ravioli, men deigen og fyllen er forskjellig. Det er mange typer man kan lage. Etter min mening er pierogi beste med sopp, som man har plukket opp i skoger i løpet av høsten. Her er en oppskrift på en liten porsjon for ca. 25 stykker pierogi.
Ingredienser:
Deig:
- 300 g hvetemel
- ½ ss smør
- kokt vann 150-200 ml
- 1 egg
- ½ ts salt
Farse:
- 150 g tørkede sopper
- 1 lite løk
- olje
- litt salt og pepper
Fremgangsmåte:
Det er best å tilberede sopp dagen før. Legg dem i bløt natten over, rikelig med kaldt vann. Neste dag kok dem til de blir myke og tøm vannet ut. Så hakk løket og stek det med olje til den blir karmellisert. Hakk sopper også og tilsett dem til løket på stekepannen sammen med pepper og salt. Bland alt sammen. Hvis sopper er altfor våtte, må du steke alt litt lengre.
Når farse er ferdig, må man tilberede deig. Bland hvetemel med salt og gjør et lite hull på toppen av denne blandingen. Tilsett egg og vann i små porsjoner og rør den sammen til en glatt, ikke for klissete deig.
Ta en del av deigen og kjevl den ut. Så trenger du å snitte små sirkler. Du kan gjøre det med bruk av glass.
Pass på at resten av deigen er dekket med en ren klut. Ellers tørkes deigen fort. Legg litt farse på hver sirkel og klistr den, slik at du får en liten ?pose?.
Kok dem i saltig vann 3-5 minutter. Server med karmellisert løk og persille.
Dagen etter kan du steke dem. Smaker også perfekt!
2) Bigos (Kålgryte med pølse)
Bigos betraktes som en ordentlig rett, som kan holde man mett lenge. Den passer godt til de kalde dagene, som vi opplever om vinteren. Denne retten inneholder kjøtt. Det betyr at polakker ville ikke spise den på julaften, når vi gir avkall på kjøtt, men først 25. desember.
Ingredienser:
- 2,5 kg surkål (du finner den i internasjonale butikker i Norge)
- ½ hodekål
- 500 g bacon
- 1 kg svinekjøtt
- 500 g biff
- 4 pølser
- 4 løk
- en håndfull tørkede sopper
- en håndfull rosiner
- 4 epler
- 5 tomater
- tomatpure
- 4 stk. laurbærblad
- 6 stk. allehånde
- 5 stk. einerbær
- 1 ss merian
- 1 ss paprikapulver
- salt, pepper
- 1 glass tørr vin
Fremgangsmåte:
Skjær surkål i små biter, legg den i en stor gryte og tapp 1,5 liter vann i den. Skjær også fersk kål og bland den i gryten.
Hakk løk og skjær pølse. Stek dem først i olje eller smult og sett til gryten. Gjør akkurat det samme med svinekjøtt, bacon og biff, stek og sett i gryten.
Tilsett skåldete, skrelte tomater og skrelte, skjærte epler. Bruk krydder: allehånde, einerbær, laurbærblad, tørkede plommer og rosiner. Kokk på moderat varme med lokk. Husk å røre gryten av og til.
Tilsett vin etter én time. Kokk gryten fortsatt og etter den andre timen tilsett pepper, salt, paprikapulver, merian og tomatpure. Til sammen kan alt dette kokes i ca. 4 timer på moderat varme. Det er viktig å røre gryten regelmessig. Man kan spise bigos allerede etter 4 timer, men det smaker best dagen etter.
3) Piernik (Tradisjonell julekake med pepperkakekrydder)
Nå er det tid for noe søtt! Piernik betraktes som en ?julekake? i Polen. Den er intens i smaken og inneholder mye kalorier, men en gang i året burde det ikke være et stort problem. Denne kaken her er lett å tilberede. Til verks!
Ingredienser:
- 200 g smør
- 4 ss honning
- 180 g brun sukker
- 4 egg
- 180 g hvetemel
- ½ ts bakepulver
- ½ ts natron
- 25 g kakao
- 20 g blanding av pepperkakekrydder
- 1 ts kanel
- 1 ts malt ingefær
- 1 plommesyltetøyglass (ca 400 g)
Ingredienser til sjokoladeglasur:
- 50 g melkesjokolade
- 50 g mørk sjokolade
- 2 ss kremfløte
For å lage pepperkakekrydder trenger du: 50 g kanel, 20 g malt ingefær, 15 g malt kardemomme, 15 stk. kryddernellik, 5 stk. stjerneanis, 10 g pepper, 10 g muskat, 10 g allehånde. Knus alle ingredienser i mel og bland dem, da får du din egen, hjemlaget pepperkakekrydder.
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 180°. Bland smør, honning og sukker med bruk av mikser. I en annen bolle pisk egg og miks dem. Separat bland hvetemel, kakao, natron, bakepulver. Tilsett egg og tørre ingrendienser på skift til smørblandingen. Etterpå tilsett ca. 200g plommesyltetøy og rør sammen.
Hell røren i en bakepapirkledd firkantform (22 x 10 cm). Stek kaken midt i ovnen i minst 40 minutter.
Etter å ha bakt kaken skjær den minst i to lag. Smør innedeler med resten av plommesyltetøy og sett dem sammen.
Sjokoladeglasur: Bland alle ingrediensene i en liten kasserolle og oppløs dem til en glatt glasur. Strykes på kaken når den er varm. Pynt etter ønske.
God, smakfull jul 😉
Natalia Mazur
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.
Så god maten så ut! 🙂