Unntakstilstand i Polen – 13. desember 1981

Etter andre verdenskrig begynte kommunismens tid i Polen. Polen ble da kalt Folkerepublikken Polen (PRL). 13. desember 1981 begynte unntakstilstanden. Tanker dukket opp på de polske gatene.

Bildet: Wikipedia

 

Hvorfor?

Den viktigste årsaken var streikene som fant sted over hele Polen og fremveksten av Solidarność.  Et annet argument var trusselen om militær inngripen fra andre stater i Warszawapakten. På dagen for innføringen av unntakstilstanden ble det imidlertid ikke lagt merke til at de sovjetiske troppene beveget seg mot Polen. Offisiell propaganda sa at unntakstilstanden ville redde Polen fra en økonomisk og politisk katastrofe. Lurer dere på hvem Polen kjempet med? Med sitt eget folk. Polakkene ønsket å leve i et demokratisk land og være frie mennesker.

Bildet: Wikipedia

 

General Wojciech Jaruzelski informerte om unntakstilstanden kl. 6. Wojciech Jaruzelski var da statsminister. General Jaruzelski ble presentert i propaganda som en god soldat, en god far og en ensom forsvarer av hjemlandet.

Bildet: Wikipedia

 

I løpet av få dager ble rundt 5000 mennesker arrestert og holdt i 49 interneringsleirer. Gjennom hele unntakstilstandensperioden ble titusenvis av mennesker arrestert. Opposisjonen, folk assosiert med Solidarność, kom i fengsler. Det var streiker på produksjonsanleggene, som ble brutalt pacifisert.

Bildet: Wikipedia

 

Unntakstilstanden ble suspendert 31. desember 1982, og 22. juli 1983 ble den fullført. Hvor mange mennesker ble drept? Det er ikke akkurat kjent. Offisielt er rundt 100 mennesker kjent. Det er også ukjent hvor mange mennesker hadde dårligere helse på grunn av forfølgelse og vold.

Bildet: Wikipedia

En unntakstilstand i Polen fungerte 5 ganger:

1833

1861

1905

1939-1945

1981-1983

 

Hvordan levde folk under unntakstilstanden?

Borgernes grunnleggende rettigheter og friheter ble suspendert. Streiker, demonstrasjoner og protester var forbudt.

 

En statistisk innbygger i Polen drakk omtrent 2,2 liter ren brennevin årlig på 1940-tallet. På slutten av 1970-tallet – 8,6 liter i året. På den ene siden var produksjonen av alkohol veldig viktig for den polske økonomien. På den annen side forårsaket det alkoholavhengighet og patologier hos mange mennesker. Under unntakstilstanden ble det gjort et forsøk på å begrense alkoholforbruket. Alkohol kunne ikke kjøpes i butikker mellom kl. 06.00 og kl. 13. Alkohol kunne ikke kjøpes i alle butikker. Av denne grunn kjøpte mange alkohol ulovlig eller gjorde det selv.

 

Det var en tid da mange ting ikke var i butikkene. Det sies at det alltid var eddik i butikkene. Det var et kortsystem i Polen. Dette betyr at folk hadde kort for visse produkter som kjøtt, sjokolade, kaffe. Det var lange køer foran butikkene. Dette betyr selvfølgelig ikke at alle produktene var lett tilgjengelige før.

Bildet: Wikipedia

 

Et portforbud (godzina policyjna, milicyjna) ble innført 22-6. Folk trengte passerer å forlate sitt bosted. Telefoner ble slått av og korrespondanse ble sensurert.

Bildet: Wikipedia

 

Det var forbudt å publisere pressen, bortsett fra Trybuna Ludu og Żołnierz Wolności. Det var bare ett TV- og radioprogram. Alle sosiale og kulturelle organisasjoner ble suspendert.

Bildet: Wikipedia

 

Selvfølgelig var det et underjordisk samfunn. Med underjordisk mener jeg utenfor myndigheters innflytelse. Folk var involvert i ulovlig publisering av magasiner og motstandsaksjoner. Det var til og med et underjordisk postkontor. Det var en uavhengig skole som lærte ekte historie. For eksempel ble Polens historie presentert for foreldrene mine på en annen måte enn jeg lærte på skolen.

 

Tro var også viktig. Hjelp for mennesker ble organisert i kirker. Mange geistlige ble involvert i motstanden mot regjeringen. I juni 1983 kom pave Johannes Paul II til Polen. For myndighetene var hans pilegrimsreise et tegn på stabilisering av situasjonen, og for samfunnet et tegn på håp.

Bildet: Wikipedia

unntakstilstanden var en traumatisk hendelse for innbyggerne i Polen. Her finner dere mer informasjon om unntakstilstanden i Polen.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top