Auschwitz – nazi-tysk tilintetgjørelsesleir – et uvanlig museum

Høsten er denne årstiden som ofte minner polakker om den mørkeste perioden i landets og verdens historie – den andre verdenskrigen. Derfor pleier mange å besøke steder som har noe med denne krigen å gjøre. Uten tvil er Auschwitz – nazi-tysk konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir en av de største og kanskje mest dystre minnestedene i verden og et symbol for holocaust. Nå som et uvanlig museum har Auschwitz som mål å sikre at denne dramatiske historien blir aldri glemt av menneskeheten.

Pixabay

Auschwitz som konsentrasjonsleir

Grunnen til å bygge leiren var at nazister trengte mer rom for å arrestere polakker. Den skulle altså være en av mange andre konsentrasjonsleirer, som nazistene begynte å bygge allerede på begynnelsen av 1930-tallet og betrakte dem som statlige institusjoner. Den første transporten med polske politiske fanger fra Tarnów kom til Auschwitz den 14. juli 1940. Blant fangene var det hovedsakelig representanter av polsk intelligens – farlige for kommende regimet. Med tiden ble det sendt flere og flere utenlandske fanger dit. Bortsett fra jøder, polakker, sigøynere, og sovjetiske krigsfangere ble det sendt ca. 25 000 mennesker av andre nasjonaliteter (15 000 døde). Blant dem var det også nordmenn. De første som døde i gasskammeren på slutten av juli 1941 var av polsk opprinnelse.

Pixabay
Pixabay
Pixabay
Bo1Okp4A-qv
Forholdene i leiren var elendige allerede under transport og i leiren var det enda verre. Barakker var overbefolket, klærne som fangene fikk, var heller ikke egnet til ulike værforholdene. Fangene ble tvunget til hardt arbeid til fordel for tyske konserner. Man kunne bli syk veldig fort på grunn av de katastrofale sanitære forholdene, forurenset vann og matmangel. Disse som ikke var i stand til å jobbe, ble oftest drept f.eks. i gasskamre eller brukt som eksperimentobjekter. Veldig ofte gjennomførte nazistene uventete, offentlige eksekusjoner for å vise sin makt.
Pixabay
Pixabay

Auschwitz som tilintetgjørelsesleir

I 1942 fikk Auschwitz også en ekstra rolle. Den ble en av de sentrene som hadde som mål å løse jødespørsmål, som i praksis betyr å utrydde den jødiske nasjonen, som bebor Det Tredje Riket og områder okkuperte av det. Til slutt ble Auschwitz det største senteret for

tilintetgjørelse i verden. Mange jøder som kom til leiren ble drept med en gang. Dødeligheten blant jøder var høyest blant ulike nasjonaliteter – 80%. Drapsmetoder, som tyskerne brukte, var forskjellige. I begynnelsen ble de kommende drept med bruk av spader eller gevær. Etterpå, da massedrap begynte, var det hovedsakelig gasskamre som var i bruk. Gassen som ble benyttet heter Zyklon B. Man kan skrive mange bøker angående forholdene i leiren og måten fangene ble betraktet på.

Pixabay
Pixabay
Den 17. januar 1945 var den siste dagen av leirens virksomhet på grunn av at den sovjetiske armen begynte å nærme seg. Mellom 17. til 23. januar bestemte tyskerne å evakuere de resterende 58 000 fanger fra Auschwitz. Mange av de fangene døde i løpet av marsjen eller under transporten. Ifølge statistikken, som man kan se på det offisielle nettstedet til museet, var det ca 1,1 million mennesker som ble drept i Auschwitz – ca. 1 million jøder, ca. 75 000 polakker, 21 000 sigøynere, 15 000 sovjetiske krigsfangere og ca. 10-15 000 andre. Blant dem var det også 537 jøder fra Norge.
SgYzjdqiFr
BlK2V8blhwj

Auschwitz som museum

Auschwitz er et godt alternativ for alle disse som liker å besøke Kraków. Byen ligger ganske nært. Hvis man vil besøke museet, kan man bestemme seg for å spasere rundt og lese alt selv, men etter min mening er det godt å bestille en tur med guide. På den måten får man vite mye mer enn når man besøker museet på egen hånd, og har en sjanse til å stille spørsmål for å fordype sin kunnskap. Det er mulig å velge omvisning i ulike språklige versjoner. Museet ansetter guider som behersker følgende språk: polsk, hebraisk, tysk, engelsk, fransk, spansk, russisk, italiensk, kroatisk, tsjekkisk, japansk, dansk, portugisisk, ungarsk, serbisk, ukrainsk, slovakisk, rumensk, svensk eller norsk!

Bo7FXYaAzWN
Bh9E1CXAYz4
Bo9dSwBAR2R
BolxjbyDxvi

Museet er henholdsvis stort fordi det består av to deler – Auschwitz I og Auschwitz II-Birkenau. En vanlig tur med guide varer altså ca. 3,5 time. Under turen kan man se bl.a. den kjente inngangen til leiren, arrest, krematorium, ting som tilhørte de drepte, og primitive brakker der fangene bodde.

Bh9ENNlggYb
BorCBr-AHZy
BojAcjzHdFq
BozbmZzHbot

Dersom man ønsker å få vite mer, er det også mulig å delta i en spesial studiegruppe. Oppholdet i leiren varer da ca. 6 timer. Sightseeing er kombinert med et historisk seminar, og i tillegg har man en sjanse til å se andre bygninger som ikke er tilgjengelige under korttidsturer. Det er snakk bl.a. om et sted som heter Centralna Sauna (bokstavelig Sentral badstue), der alle de fangene ble fratatt av sin verdighet. Man kan bli kjent med historien til denne bygningen når man besøker alle de sektorene etter tur, som fangene måtte gå gjennom.

 

Åpningstider

Museet kan besøkes året rundt bortsett fra 1. januar, 25. desember og den første påskedagen. Man kan gå inn i museet mellom klokka:

  • 7:30 – 14:00 desember

  • 7:30 – 15:00 januar, november

  • 7:30 – 16:00 februar

  • 7:30 – 17:00 mars, oktober

  • 7:30 – 18:00 april, mai, september

  • 7:30 – 19:00 juni, juli, august

Man må forlate museet i løpet av 1,5 time etter den siste besøkstimen. For eksempel i april skal det være kl. 19.30 og i desember klokka 15.30.

Alternativer for guidede turer

Prislisten er HER

Alle andre nødvendige informasjoner kan man finne på museets offisielt nettsted

BkaIceuDrmq
BoYU7cbi5qJ

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Hei, alle sammen! 🤍 Jeg heter Iga og kommer fra Polen. Jeg studerer norsk på SWPS-universitetet i Warszawa (er nå på mitt andre år). Min største drøm er å bo i Norge og jobbe som psykolog. På fritiden liker jeg å skrive poesi, danse og lage god mat 😌. Jeg elsker å reise og oppleve nye ting. Her vil jeg dele de kuleste stedene og aktivitetene du kan gjøre i Polen. Håper dere vil like det!! Kontakt 💌[email protected] 📷ig: besok_polen
Posts created 747

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top