I dag skriver vi om polske og utenlandske Holocaust-relaterte filmer, som vi synes at dere bør se. Hvorfor filmer? 🙂 Fordi i går over hele Polen var det en spesiell premiere av filmen «Schindlers liste» i anledning av 74-årsdagen for befrielsen av dødsleiren Auschwitz Birkenau (27. januar 1945) og den internasjonale holocaustdagen, som faller på den samme dagen.
Her ser vi hvordan kinomatografien har fortalt en av historiens mest opprivende hendelser. Her er vår liste over Holocaust-filmer du bør absolutt se.
«Schindlers liste»
Med sine svart-hvite farger og spennende skuespill har Steven Spielbergs «Schindlers liste» skrevet seg inn i filmhistorien som et mesterverk. Filmen handler om en virkelig skikkelse, den tyske forretningsmannen Oskar Schindler, en medlem av det tyske nazistpartiet, da han i 1939 ankommer den polske byen Krakow. Her får han bygget opp en fabrikk som produserer emaljevarer. Med tiden blir Schindler vitne til nazistenes brutale forbrytelser og bestemmer han seg for å redde livet til så mange jøder, som mulig.
«Korczak», Andrzej Wajda
Janusz Korczak var en utrolig mann, for hvem barnets beste var alltid den høyeste verdien.
5. august 1942 likviderte tyskerne Korczaks barnehjemmet for jødiske barn i Warszawa. Nazistene sa til ham at han kunne bli igjen og leve men Korczak avslo tilbudet og bestemte seg for å være med barna helt til siste stund. Neste dag døde han med alle barna og lærerne i gasskammeret i Treblinka konsentrasjonsleiren.
https://www.instagram.com/p/BgTUcAqlf9b/
«Ida», Paweł Pawlikowski
Anna ønsker å være en nonne, men før hun avlegger sine klosterløfter besøker hun sin tante i byen.. Sammen legger de ut på en reise, som vil hjelpe dem begge å oppdage hvem de virkelig er.
«The Zookeeper’s Wife», Niki Caro
En amerikansk film med Jessica Chastain og Daniel Brühl, som forteller en utrolig historie av en polsk ektepar, Antonina og Jan Żabińscy, som drev en dyrehage i Warszawa under den tyske okkupasjonen. I løpet av krigen reddet de 300 jøder og et stort antall dyr.
https://www.instagram.com/p/BoWWrzSA5kK/
«Europa Europa», Agnieszka Holland
Denne filmen, regissert av Agnieszka Holland, er basert på en selvbiografi av Solomon Perel, en jødisk tysk gutt som rømte Holocaust ved å late som en typisk “arisk” tysk gutt. Det forteller en strålende historie og vant Golden Globe Award i 1992 for Best Foreign Language Film.
«Pianisten», Roman Polański
I begynnelsen av andre verdenskrig tvang tyskerne en halv million jøder sammen i en trang ghetto i Warszawa. En avmagret Władysław Szpilman rømmer, og gjemmer seg i ruinene av hovedstaden. Szpilman var en fenomenal polsk pianist og komponist av jødisk avstamning.
«Sophie’s choice» Alan. J. Pakula
En rørende historie om menneskenes beslutninger, som noen ganger blir umulig å ta. Meryl Streep spiller en ung polsk kvinne, som prøver å begynne et nytt liv i Amerika, men kan ikke rømme fra sin fortid.
«W ciemności» (In darkness), Agnieszka Holland
Andre verdenskrig. En tyv fra Lviv, Leopold Socha, hjelper en gruppe jøder fra ghettoen gjemme seg i kanalene under byen. Hovedpersonen er spillet av Robert Więckiewicz, en av Polens fremste skuespillere.
«Róża» (Rose), Wojciech Smarzowski
Historien handler om livet til Tadeusz (Marcin Dorociński), en polsk offiser i Hjemmearmeen, og Róża (Agata Kulesza), som prøver å skape et nytt liv fo seg selv i en ny virkelighet etter krigen.