Mariaridderes spor i Polen

Det er kjent viten at Europa er middelalderens vugge, men ikke alle vet at i Polen finnes det over 400 slott, inkludert 59 teutonske slott. Verden kjenner historien til Tempelridderordenen godt, men vet noen av dere hvem mariariddere var? I dag vil vi ta et dypdykk i historien og prøve å følge sporet til teutonske slott i Polen. Hvem vet, kanskje dere skal finne noen legendariske skatter?

 

 

Hvem egentlig var mariariddere?
Den Tyske Orden (eller mariariddere) var en ridder- og presteorden som etter hvert fikk Øst-Europa som sitt virkefelt. Formålet var å bekjempe hedenskapet. Ridderordenen ble ledet av en høymester med et råd på fem medlemmer. Etter at ridderne ble invitert til landet av Konrad Mazowiecki de evangeliserte og erobret store deler av landet. Den tyske ordenen var en gang en stor makt i Polen. I dag er det bare disse vakre slott som minner om denne gamle autoriteten. Mange av dem er unike steder som er verdt å se med egne øyne. Sjekk hvilken retning bør du vende skritt for å beundre noen av de best bevarte slottene i Polen.

 

 

Slottene er et fint eksempel på gotisk murstein (stilen i arkitektur) og er absolutt verdt et besøk. De ligger ganske nær hverandre (cirka 50km unna, ikke mer), og dette kan lett forklares. Ridderkodeksen befalte at riddere skulle overnatte i sine gårder – derfor slott ble bygget slik at avstanden måtte ikke være mer enn en dagmarsj unna. Og dette er fint, fordi takket være kodeksen har vi nå mye å besøke 🙂

 

Malbork (Marienburg)

En festning kjent ikke bare i Polen, men også verden rundt fordi den er det største gotiske slottet i verden 🙂 Hele slottkomplekset dekker et areal på 21 hektar. I begynnelsen av dets eksistens var slottet av liten betydning, men med tiden ble det bostedet til de store mestere i Den Tyske Orden, så vel som møtestedet for store middelalderske fester. Slottet i Malbork er en av monumentene på UNESCOs kulturarvsliste, og i interiøret kan du beundre mange interessante utstillinger, inkludert ravsmykker, militære samlinger eller skulpturer. Besøket i museet tar cirka 4 timer.

For mer informasjon om museet, åpningstider og biletter klikk HER 🙂

 

 

Gniew

Slottet i Gniew er en annen kraftig festning bygd ved 13. og 14. århundre, og har siden gjennomgått mye, blant annet tjent som et fengsel, og overlevde også en stor brann. Hvis selve festningen ikke er nok for deg, vil du kanskje bli fristet av mange interessante forestillinger, ridderturneringer og historiske skuespill som slottet organiserer.

Åpningstider (omvisning med guide): tirsdag – søndag
10:00; 11:00; 12:00; 13:00; 14:00;15:00 ; 16:00 ; 17:00

Priser
Studenter/barn: 10 PLN
Voksne: 15 PLN
Familiebilett: 40PLN

Addresse: ul. Zamkowa 3

Hotel

 

 

Kwidzyń

Dette storslåtte slottet med utsikt over elva Vistula (utsiktssplattformen tilbyr fantastiske panoramaer) tiltrekker seg turister fra hele verden, kanskje delvis på grunn av den lengste middelalderske latrine i Europa! Noe som er bemerkelsesverdig er også et dekorativt arrangement av murstein som pynter porten, en unik palmehvelv (dvs. med stråleformede ribber) i den tidligere spisesalen og til slutt rikholdige samlinger til slottmuseet, som blant annet kan skryte av en samling av torturverktøy fra 16. og 18. århundre, barokkskulpturer fra Pommern-regionen eller en samling av folkekultur.

Åpningstider
tirsdag – søndag: 9 – 15

Addresse: Katedralna 1
E-post: [email protected]

Facebook

 

 

Grudziądz

Byggingen av slottet fant sted i årene 1255-99, og dermed er det en av de eldste teutoniske slottene i landet. Polske og svenske konger ofte besøkte slottet i Grudziądz – blant annet kongen Carl Gustav (1656-57) og til og med den russiske tsaren Peter I (1711). I dag kan vi beundre bare små fragmenter av bevarte veggene samt en brønn med en diameter på 2,5 m og en dybde på 50 m. Når man besøker Grudziądz, er det verdt å se gamle kornkamre. Opplyst om natten ser de helt fantastisk ut. De til og med deltar i konkurransen “Polens nye sju underverker”!

Addresse: Zamkowa, Grudziądz

 

 

Golub-Dobrzyń

Det er sant at Malbork er lederen blant de bevarte teutoniske slottene, men slottet i Golub-Dobrzyń er også populært blant turister. Bygget på en skråning i begynnelsen av 14. århundre, har det blitt en ugjennomtrengelig festning i omtrent tretti år fra begynnelsen av konstruksjonen – bokstavelig talt fordi angrepene til de polske kongernes styrker ble avstøt to ganger. Slottet er et av de best bevarte og mest besøkte av alle slottene i Polen. Takket være dette hvert år skjer det en stor ridderturnering her.

E-post:  [email protected]

Addresse: PTTK 13

Facebook

 

Lidzbark Warmiński

Museet tilbyr en ganske lang tur fylt av utstillinger, fullstendig relatert til slottets historie – nå er det setet til den lokale bispedømme. Omgitt av en vollgrav gjør det et stort inntrykk. Rommene har vakre stjernevalver og gotiske porter.

 

 

Hvis dere trenger tips ved planlegging av turen deres vennligst skriv til oss, vi vil gjerne hjelpe dere 🙂

 

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top