Nalesniki, mizeria, kopytka… Mer om polsk mat!

For noen uker siden skrev jeg om 5 ting som man bør smake på i Polen, men det er jo flere ting som er verdt å prøve 🙂 Har dere hørt om eller smakt på disse rettene?

Bildet: Fotolia

Rosół
La oss starte med en polsk suppe! Rosół ligner på kylling-nudelsuppen. Det finnes også gulrøtter og persille i den. Alle ingredienser bør alltid være frisk! Mange sier at en varm kopp rosół kan kurere alt fra en rennende nese til en bakrus 😉

BLQ3j0eArov

Rød Barszcz
Vi holder oss i suppeverden 🙂 Barszcz er rødbete suppe som vanligvis serveres som forrett på julaften. Mange serverer det med små pierogi som vi kaller “uszka”.

BKLkAlZA9qa
 
Mizeria
Fantastisk agurksalat som serveres ofte med kjøtt og poteter. Først bør du skjære og salte noen agurker for å trekke ut vannet. Da hogger du opp litt løk og dill. Etterpå blander du hele sammen med fløte eller yoghurt.
 
BIAjoDXBcYQ

Kompot
Kanskje noe å drikke nå? 🙂 Slukk tørsten med litt hjemmelaget fruktjuice. Kompot lages ved å koke frukt med sukker, for eksempel epler, plommer, krisebær osv. Det er en god måte for å bruke opp overmoden råvarer. Vi drikker juicen avkjølt.
 

BKfprEfDRN6

Kabanosy
Kabanos, som er også kjent som kabanosy, er en type av polsk pølse. Denne type pølse er normalt laget av svinekjøtt, men oksekjøtt, lam, kalkun eller kylling kan også brukes. Kabanosy kommer i mange forskjellige størrelser. Mange liker kabanosy fordi det har en tendens til å ha en røykfylt smak, og det kan holde i lang tid uten å ødelegge.

BKa3YTDBr5v


Kopytka

Kopytka er små potet dumplings, noe som ligner kanskje litt på gnocchi. Disse dumplings er kokt i vann for å koke dem, og etterpå ofte stekt lett i smør.
 

BLJXVpegAFV


Naleśniki

Polske pannekaker som spises med alt du ønsker deg 🙂 Dere kan være søte – med sjokolade, frukt eller syltetøy, og de kan også serveres med skinke, ost og andre forskjellige ting. I Polen kan du prøve dem på Manekin som finnes i forskjellige polske byer og alle steder som har Naleśnikarnia i navnet 🙂

BLQ50-fFSON


Krokiety

Det ligner litt på naleśniki, men er litt annerledes og vanligvis med kjøtt, sopp og kål. Det serveres med rød barszcz også.
 

BJkbeYUjtE2


Pączki

Og kanskje noe søtt til slutt? Du vil aldri gå tilbake til vanlige donuts etter å ha prøvd polske pączki 😉 De er fylte med forkjellige varianter av syltetøy, pudding, søt ost eller sjokolade.
 

BBfdDiENtWr

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top