POLEN – ET PARADIS FOR PILEGRIMER

Selv om vi har våren, er sommeren i full oppblomstring, hvis man tar hensyn til været i Polen. For noen betyr det båt-, telt- eller fjellturer, for andre konserter og festivaler, men det finnes også slike mennesker som assosierer denne perioden hovedsakelig med store religiøse opplevelser, som de skaffer seg under? pilegrimsreiser. Hvorfor er Polen et godt turistmål for alle dere som trenger å valfarte og hvor egentlig er det verdt å dra? Les videre.

ASTORGA COUNTRYSIDE, SPAIN - AUGUST, 04: Pilgrimns along the way of St. James on August 03, 2016
Bildet er hentet fra fotolia. 

CZĘSTOCHOWA

Jomfru Marias helligdom i Częstochowa er mest kjent blant alle valfartssteder i Polen. Der finnes det et spesielt maleri av Maria med liten Jesu, som tiltrekker tusener av pilegrimer fra hele verden, hver dag. I løpet av mange hundreår kunne man observere tallrike mirakler som ble utført foran maleriet og beskrevet av daværende prester og historikere. Det har sikkert alltid vært en av de hovedgrunnene på at i fortid konger og også vanlige mennesker i nåtid strømmer til Częstochowa for å be og finne ro i seg selv.

BhjxABxls2b
Bi_xyOShmH0
BbEj9mkAPyn

Det er ganske populært å organisere gruppeturer til helligdommen i Częstochowa. Mange ungdommer eksempelvis bestemmer seg å delta i en slik reise til Częstochowa før eksamener etter videregående skole. Hvis de begynner i Gdańsk, Białystok eller Szczecin gjør de da mange hundre kilometer til fots. Men uten tvil er det et internasjonalt pilegrimsmål.  

Bjsj6wvATUr

Bortsett fra det religiøse, er helligdommen en av de mest bemerkelsesverdige polske severdighetene. Den er omringet med en mur, som i den andre delen av 1600-tallet hindret svensker fra å erobre helligdommen.

BUfelMvgMTW
BiSWyIonaUR

ŚWIĘTY KRZYŻ

Det eldste valfartsstedet i Polen, Den hellige treenighetens basilika ligger på fjellet, som har to navn Łysa Góra og Święty Krzyż. Det er lokalisert i Świętokrzyskie-fjellene i den sørøstlige delen av landet.

BjfUhwfhd4B
BjPqwMQF7b4
BiUa3g6lOll

Historisk sett er det et ganske interessant sted, fordi Łysa Góra var viktig allerede for hedninger i middelalderen på grunn av sine magiske krefter. Hedninger hadde sitt tempel på fjellet og utførte mange ritualer, særlig natten til 31. april da de pleide å komme i møte med de dødes ånder og tenne lys under soloppgangen som betydde gjenfødelse av tiden for neste år. Til i dag kan man se der rester av det gamle, hedenske templet og høre myter om heksemøter, som sannsynligvis blir fortsatt arrangert. I den første delen av 1100-tallet ble den første kirken og klosteret bygd der for å bli kvitt den hedenske troen. I dag kan man besøke barokkirken som ble bygd mellom 1781 og 1789 og dette klosteret til Benediktinerordenen fra 1200-tallet. I klosteret er det mulig å se bl.a. krypter der det finnes mummifiserte lik av munker og av en soldat fra reisningen i januar 1863.
 

Bie2gESFsB2

Etter å ha besøkt Święty Krzyż, kan man gå på en liten fjelltur. Świętokrzyskie-fjellene er kanskje ikke de høyeste og mest imponerende, men perfekte for en avslappende tur.

BirW3U2hW0t

KALWARIA ZEBRZYDOWSKA

Når man vil finne rom for seg selv mellom gamle kapeller eller oppleve en spesiell korsveiandakt, er det godt å besøke Kalwaria Zebrzydowska, et fantastisk og mystisk kapell- og kirkekompleks. Dette ble et valfartssted allerede i 1700-tallet og har vært et viktig punkt på pilegrimers kart til i dag. Det ligger på et stort område og gir man egentlig mulighet til å finne tid for å gå dypere i sine egne tanker og bønner. Spesielt populært blir komplekset før og under påsken, når det strømmer tusener av pilegrimer for å delta i korsveiandakt.  Komplekset ligger også på den store pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Den besøkes av ca 1 million pilegrimer per år i snitt.

BW2TXzMn-CF
BLhBP5fAIcz
Biri3D_jyWW
BXOWayugQwu

Mer informasjon om Kalwaria Zebrzydowska kan du finne HER

I Polen er det å dra på en pilegrimsreise ganske populært. Fasiliteter for pilegrimer er godt utviklet og man kan forvente både et fint møte med de religiøse verdiene samt kultur og arkitektur. Blant andre populære og viktige valfartssteder er Piekary Śląskie, som man kunne lese litt mer om HER, Święta Lipka og Gietrzwałd i nordområdene, samt Licheń Stary, Góra św. Anny, Grabarka, Kalwaria Pacławska, Łagiewniki-Kraków, Krzeptówki i Zakopane.

 

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

 

 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top