Helgetur til Pieniny – eventyrlige fjellene

Sommeren er i full oppblomstring i Polen. Store mengder turister ?invaderer? Kraków, Tatra-fjellene, samt byer og småsteder ved kysten. Ikke alle kan imidlertid slappe av når det er så tett, og leter etter litt mer rolige steder. Derfor vil jeg presentere dere i dag en ganske liten, men stemningsfull fjellkjede, som ligger på polsk-slovakisk grense og er et kjempespennende område for både vandrere og vanlige turister. Den heter Pieniny.


Utsikten fra Pieniny – Bildet er hentet fra fotolia. 

Om fjellkjeden
Pieniny er, som sagt, en ganske liten fjellkjede. Den høyeste toppen – Wysoka, er på 1052 m.o.h. og den mest kjente toppen – Trzy Korony er 982 meter høy. Men det er ikke høyden som lager denne spesielle stemningen i Pieniny-fjellene, men landskaper, som omfatter både nært liggende fjell, daler og liggende mye lengre – Tatra-fjellene, Gorce-fjellene og Beskidene. Panoramaer der er flotte, uavhengig av årstid, og turisthytter sammen med tallrike sauer fra beitemarker ønsker selvfølgelig alle velkommen.


Bildet av Natalia Mazur, Wysoka-toppen, januar 2015.

BlQOd4nlV3j
Bizs1RHnlv9
BjK1B3qn8CI
BlOQVMgHzZL
BkqSX7nnPr7

Verdt å se er også fjellet Sokolica (747 m.o.h.). På dets topp vokser det et furutre som er et symbol for Pieniny-fjellene, og er samtidig en av de mest kjente trærne i Polen. Og tillegg er det kanskje verdt å vite at Pieniny ble bygd av kalksteinen som gir dem den karakteristiske hvite fargen.

BS0URpdgoES
BjP0zSClrTl

Polens mest spektakulære elvetur

Hvis man liker å tilbringe tid på en variert måte, kan man også bestemme seg for å se Pieniński Nasjonalparken i et annet perspektiv. Dunajec, slikt heter elva, renner langs polsk-slovakisk grense. Fra april til oktober kan man bli med på en elvetur på treflåter. Under turen forteller fergemannen om elvas historie og ulike kuriositeter. Man kan regne også med å se eventyrlige landskaper, derfor er fotoapparatet 100% nødvendig. Mer om turene kan dere lese HER.

BkQttJ2nxle
Bj4regBAnvC
BkGRB3UFRuW

Litt av historie og arkitektur

De historieinteresserte kan også finne noe for seg selv i dette området. En av de lokale turistattraksjonene der er ruinene av slottet i Czorsztyn, som ligger ved Dunajec-elva. Steinslottet ble bygd på 1300-tallet og dets mål var å forsvare handelsmenn på veien fra regionen Lille-Polen til Ungarn. I dag er det historiens minnesmerke og et fint utsiktspunkt. Man kan besøke slottet og dets museum året rundt. Fra 01. mai til 30. september er museet åpent fra klokka 09:00 -18:00 hver dag. I perioden fra 01. oktober til 30. april er det mulig å se utstillingen og panorama over fjell, Czorsztyńskie innsjøen og daler fra kl. 10.00-15.00, unntatt mandager, 1. januar, 1. november, 25. og 26. desember samt i påsketida er slottet stengt.

BijsJHLHqKG
BhI0rZLnfFv
BeaSMPoHWQh

I tillegg er det også verdt å besøke et restaurert slott i Niedzica, som finnes på den andre siden av Dunajec. Slottet ble bygd først på 1300-tallet. På grunn av sin stormende historie ble det utbygd og rekonstruert mange ganger. I dag er slottet et hovedsete for Kunsthistorikeres forbund, samt et hotell med konferansesal. Utstillingen, man kan se i derværende museum, består av møbler og malerier som stammer fra 1700- og 1800-tallet, og derfor er reglene i slottet ganske strenge. Slottet er tilgjengelig for turister året rundt. Fra 1. mai til 30. september fra kl. 9:00-18:30 hver dag, og fra 1. oktober til 30. april fra kl. 9:00-15:30, unntatt mandag, 1. januar, 1. november, 25. og 26. desember og påske. Sightseeing varer ca. 75 minutter.

BjfwOthFdne
BlECo-XjaY4
Bbcg4BYgoVb
BbZFbQ6gYHk
BbJYCxugzbu

Hvis dere vil lese litt mer om områdets festninger, sjekk HER.

Det er bare litt av det man kan se og gjøre i Pieniny-fjellene. Om vinteren er det mulig å stå på ski der, mens om sommeren er det et fint område for riddeturer, luftsporter som paragliding, rafting eller bare vandreturer. Steder, dere bør lete etter under turplannleggingen, heter Szczawnica, Krościenko, Czorsztyn. Fjellkjeden er lett tilgjengelig fra Kraków og Katowice. Kartet finner dere HER, og nå er det bare å bestemme hva dere vil oppleve 🙂
 

Natalia Mazur

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top