Helgetur til Białowieża Nasjonalpark – visents kongedømme

Høsten er fargerik i Polen. Skoger er fylte av sopp, sola varmer om dagen og spaserturer er uten tvil et synonym for kos nå. Enda bedre kan det bli, når man velger et godt spaserområde som er rik på fine landskaper og ting til å oppdage. I dag inviterer jeg dere på tur til Polens nordøstlige områder, egentlig til visents kongedømme og samtidig til den eldste nasjonalparken i Polen – Białowieża Nasjonalpark.


Bildet er hentet fra fotolia.

Białowieżaurskogen – den eldste skogen i Europa

Białowieża Nasjonalpark er det eneste stedet i Europa der det finnes områder dekket av urskog. Urskog er type skog som er uberørt og har aldri vært utsatt for menneskelig virksomhet som f.eks. jordbruk eller skogbruk. Der finnes det organismer som man ikke kan finne i andre europeiske skoger lenger, og det vernes ikke bare enkelte arter, men hele økosystemer der. Det avspeiler seg eksempelvis i stor biodiversitet og størrelsen og formene til derværende trær. Linder vokser f.eks. så store som eiker. Det er også typisk at man ikke kan forstyrre de prosessene som foregår i denne skogen. Bare naturen styrer dem. Derfor kan man oppleve Białowieżaurskogen som mektig, mytisk og hemmelighetsfull.

BnQyUaUDuNY
BmlYLynFcd0
Bm06iuvgPvb
BnyJbbIFWT4
Bmlugmzl7eX
BDBuP52sej1
BoFQZyIlQXC
BoELrA_lusp
BnQvQ36gswo
BneDSVKHQiA
BnyIvJ4lSww
Bc7TLnil-fT
BSjQZkPg8_t

Reservat i Białowieża Nasjonalpark

Reservatet, som egentlig er en stor dyrepark, er en fin turistattraksjon for alle disse som vil se visent og har ikke tid til å vente, men bortsett fra visent er det også mulig å observere andre arter, typiske for denne urskogen – hjorter, villsviner, gauper, ulver, elger og rådyr. Reservatet er åpent hver dag i perioden fra 15. april – 15. oktober mellom klokka 9.00-17.00.  Etter 15. oktober kan reservatet besøkes fra tirsdag – søndag fra klokka 8.00-16.00. Hvis man leter etter mer informasjon, kan en sjekke HER

BlqGZUSjh2A
BnojecDCLAB
BnhFZojgaI-
BSov0G_FH4R
BbGoupDh5kl

Viltlevende arter

Dessuten lever det også mange dyr vilt. Så lenge ble det beregnet at i denne skogen bor det ca. 12 000 forskjellige dyre- og fuglearter. Białowieża Nasjonalpark kan altså kalles som paradiset til fotografer, og det er ikke kjempevanskelig å treffe relevante fotomodeller 😉

Bn67D6cnIXk
Bm6nsLwH8kS
Bm6IdJ4HydC
Bn-gzkynzvv
BjSdZe-F_w9
Bf5eYwCgiSH
Bftm23AAvQG
BhwnP4pn3fQ
BgXRhQ1BRo2

Noe for de nysgjerrige – parkens museum

Hvis man vil lære mer om naturlige prosesser som foregår i urskogen, og fordype sin kunnskap innenfor botanikk, zoologi eller historie, kan en besøke parkens museum for natur og skog. Der finnes det ulike utstillinger. Man kan få eksempelvis vite litt mer om hvordan i gamle dager brukte man ressurser som kom fra skogen. Det er snakk bl.a. om honning. Museet er åpent fra tirsdag til søndag (09.00-16.00). Det er mulig å besøke museet enten med vanlig guide eller med audioguide. HER kan man finne mer informasjon.

Bg36EBZglwI
BmYyBtfBiWi
Bg5rqHUgTqb

Palassen til tsaren

En annen, kanskje uventet turistattraksjon i Białowieża Nasjonalpark, er tsarens palass, eller egentlig rester av residensen, som ble bygd mellom årene 1889-1894. Palassen så ganske imponerende ut, i hvert fall det kan man se på nettet. Men dessverre gikk den tapt totalt i brann i 1944. Alle bygninger, bortsett fra palassen, som tilhørte komplekset ble imidlertid igjen uten store skader, og i dag kan man beundre f.eks. bygningen til den gamle ortodokskirken, en stor port eller et hus for tjenestefolk. Bygningene ligger i en stor park, som ble også ikke forandret siden den ble prosjektert av Walerian Kronenberg, en av de mest kjente og dyktige hagedesignere. Det er et interessant alternativ til disse som har lyst til å se litt av arkitektur fra slutten av 1800-tallet.

BnT-3S9Hg_h
BmxoU_nFiYA
BNJxMGxjvzM
Verdt å vite

I tillegg er det verdt å vite at de finnes tallrike, tilrettelagte turistløyper, som man kan bruke for å spasere eller sykle. Hesteturer er også tilgjengelige. Disse, som vil besøke parken med sin hund, må huske bånd og noen steder kreves det også at hunden har munnkurv på. Man kan ikke bruke kajakk, båt eller andre typer fartøy i parken. Det å fiske er bare mulig fra strender. Det er også forbudt å være i parken om natta og bruke stier som ikke er tilrettelagte for turister. Om priser og adgang til parken kan dere lese HER.

Og hvis dere kan noe om sopp, kan dere plukke det dere ønsker, men ikke i parkens grenser.

BoQ5nsZHJjg
Kong visent – parkens symbol

Visent er en art av spesiell betydning for Białowieża. Før den første verdenskrigen var det ca. 700 av dem i dette området, men hele bestanden ble dessverre utryddet av soldater fra fiendtlige hærer under denne krigen. Den siste visenten døde i Białowieża i 1919. Rett etter krigen bestemte polske biologer og forskere til å gjenopprette populasjonen av visent der. I 1929 kom det den første hannen og hunnen til parken, men restitusjon ble mulig først i 1936, og i 1952 ble noen visenter løslatt for å leve vilt. I dag finnes det altså både viltlevende visenter og noen flokker som bor i reservat – tilgjengelig for turister.

BnsxgiaH5Q6
Bg5reNhFnn6
BhpO4N2FIru
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.
Natalia Mazur
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top