Ostrzeszów – en norsk by i Polen

“Ostrzeszów” er kjent for mange nordmenn som en “norsk” by i Polen. Det er mange som kan tenke: hvorfor er det rare navnet på den polske byen beskrevet med adjektivet norsk? Historien, som er svaret, begynte under den andre verdenskrigen.
 

I begynnelsen av 1943 ble rundt 1150 norske offiserer sendt til Polen, landet som befant seg under tysk okkupasjon. Disse offiserer endte opp i Ostrzeszów (daværende Schildberg). Mellom dette tidspunktet og deres hjemkomst i 1945 ble det skapet en historie av de norske krigsfangene i Ostrzeszow som levde i leiren Oflag XXI C. Heldigvis hadde de mye frihet under oppholdet i byen. På grunn av det hadde de mange muligheter for å leve et nesten normalt liv der. De fikk til og med lov til å underholde seg på mange forskjellige måter. Det er bemerkelsesverdig at de hadde sitt underholdningsorkester og revy-teater, som var presentert i kveldshyggas program. Disse begivenhetene høstet mange tilskuere.

Nå er det det Krigsfangemuseet i Ostrzeszów som ligger i det gamle rådhuset. Det var Eyvind Grundt fra Moss som kom  til Polen på oppdrag for Norges Røde Kors. Hans far befant seg også i Oflag XXI under krigen. Grundt kom til Ostrzeszów for å oppdage farens historie. I tillegg tok han kontakt med daværende bestyreren for museet i byen og de bestemte seg for å begynne med en liten norsk avdeling ved museet. Det er Eyvind Grundt som hjalp utstillingen å utvikle seg i mange år til. Nå er den stor og imponerende og det lokker mange nordmenn og polakker. Det var til og med Jens Stoltenberg generalsekretær i Nato og tidligere statsminister som besøkte museet i 2017. Han kom hit med sin nære familie, fordi hans bestefar satt fanget i Ostrzeszów. Han takket polakkene for hjelpen som hans bestefar og andre fanger fikk under oppholdet.

De norske krigsfangene var her i omtrent 3 år og i løpet av denne tiden knyttet de vennskap med mange polakker. Etter fangenes hjemkomst var de fortsatt i kontakt med hverandre. Hvert år kommer mange nordmenn hit for å få vite hvor deres besteforeldrene befant seg under krigen. De norske krigsfangene er fortsatt i minnet og hjertet til mange innbyggere av Ostrzeszów. Til minne om dem finns det en gate som heter «norweska» (norsk-veien) i byen. Det er også en skole som er kalt for ?Skolen for vennskapet mellom Polen og Norge?. For polakker som ønsker å lære det norske språket, er det mange norske bøker tilgjengelig på biblioteket. Jeg anbefaler alle å komme her og å oppdage hvor norsk denne byen er!

Tekst: Martyna Bartz
Bilder: Museum i Ostrzeszów

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top