I verden assosieres det karneval hovedsakelig med Brasil, som er kjent fra de største gateparadene med lys, dans og sang, eller Venezia der det organiseres berømte kostymeballer. Det betyr imidlertid ikke at folk i andre land ikke har sine egne tradisjoner, som er tegn på feiring av denne perioden. Iblant kan de være ganske overraskende og morsomme. I den kristne tradisjonen er karneval en festetid mellom jul og fasteperiode. Den begynner 6. januar og varer til askeonsdag. Hvordan feiret man karneval i Polen i gamle dager og hvor mye av de karnevaltradisjonene har overlevd til i dag?
Bildet: Fotolia
Viktige dager
Karneval var i Polen en viktig periode. Folk kunne besøke hverandre ofte, synge, prate og feste sammen. Det var imidlerti viktig å huske at man ikke må feste den 6. januar – Helligtrekongersdag og den 2. februar, som i Polen heter Matki Boskiej Gromnicznej. Denne dager tenner man stearinlys i kirkene. I fortida trodde man at dette lyset har magisk kraft og vil beskytte huset mot storm og uvær samt mennesker og dyr mot ulike farer. I dag kommer også mange i kirkene for å få seg hellig lys hjem. Symbolet for denne dagen er Jomfru Maria med stearinlys som heter gromnica.
Michał Elwiro Andriolli [Public domain], via Wikimedia Commons
Kalas, sang og hestekjøring
Karneval var en viktig periode for overklassen. På grunn av mange møter kunne unge kvinner lete etter mannen blant menn fra andre rike familier. Det var også viktig å være en god danser for å skaffe seg kone. Man pleide også å feste ute ved bålet. Hestekjøring var en av de mest populære attraksjoner da og akkurat dette har overlevd til i dag. Det eneste problemet kan være mangel på snøen.
Handelskvinners fest i Kraków
Fett torsdag var en spesiell dag i Kraków i gamle dager. Ikke bare på grunn av søte spesialiteter som man kunne lese om i teksten Hva i all verden er Tlusty Czwartek? men også fordi det var en stor fest som alle haldelskvinner kunne delta. Den het comber. Fra morgen til kveld kunne man se handelskvinner som danset, spiste søte boller og drakk alkohol på gatene. Under denne festen kunne de jakte på menn som har gått forbi. De kunne fange en mann og feste ham f.eks. til et tre. Får å bli frigjort måtte han kysse alle de kvinnene eller betale for friheten med vodka. Den slags feiring ble forbudt i 1846.
I dag er comber et vanlig møte for kvinner i en pub eller på en restaurant. Den arrangeres hovedsakelig sør i Polen.
På tur med <<geiten>>
I gamle dager var det vanlig på landsbygda å gå på tur med geiten. Det var en person kledd ut som en geit som skulle vandre sammen med sine kamerater kledde ut som en stork, en urokse og en hest fra hjem til hjem. Deres oppgave var å minne alle at karnevalen tar slutt snart og ønske naboer alt beste for den kommende fasteperioden.
Det var altså den siste muligheten for å feire, glede seg og synge sammen. Det var en tradisjon som hadde mange varianter i ulike deler av landet. Ved siden av nevnte skikkelser kunne man møte fanden, døden, bjørnen eller feieren. Den siste er i polsk tradisjon et symbol for lykke. Man kunne også bruke en geitdukke for å symbolisere dyret. Slikt blir presenteret turen med geiten av Museet for den masoviske landsbygda og Statens Etnografiske Museum. I dag er det fortsatt populært på landet.
Natalia Mazur
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.