Polen – 25 år i frihet

For 25 år siden feiret Solidaritet (polsk – Solidarność) første, nesten frie valget i Østblokken. I dag kommer noe mer om Polen historie og den 4. juni 1989.

BWpDjlOlWUX

Ingen frihet uten Solidaritet (Nie ma wolności bez Solidarności)

Etter den andre verdenskrig ble Polen en del av den store, sovjetstyrte republikken. Denne situasjonen værte i mange år, fram til 1989.

Solidaritet ble den viktigste aktøren på Østblokkens scene. Denne fagorganisasjonen, med Lech Wełęsa som leder, kjempet for Polens total selvstendighet. Det var Gdańsk som var arena for disse hendelsene.

BV1jC4jlkWE
Ba3131qHgld

Solidaritet klarte å gjenforene de intelektuelle, den katolske kirke og mange andre mennesker og institusjoner i kampen mot kommunistregimet. Organisasjonen var en trussel mot de kommunistiske myndighetene, og derfor prøvde de å forhindre Solidaritets aksjoner. Det var Wojciech Jaruzelski som innførte unntakstilstand, og mange Solidaritets medlemmer var forfulgte. 
Etter hvert måtte regjeringen gi opp og forhandle med Solidaritet. Dette førte til denne dagen vi feirer i dag, den 4. juni 1989. Det var den halvfrie valgdagen til parlamentet. Kommunistene tapte og deres partiene brøt. Tadeusz Mazowiecki ble statsministeren, og ved årsskiftet 1990-91 ble Lech Wałęsa valgt til Polens president.

BZrPRX4F9RT

En stor feiring

Nå, 25 år senere, har Polen har blitt et selvstendig, fritt land. I dag kommer det 40 delegeringer til Warszawa. Blant dem er Barack Obama og Norges utenriksminister Børge Brende.

Det blir store arrangementer i Warszawa, og andre steder i Polen, til og med i Norge. Polen vil påminne alle at det ikke var Berlinmurens fall, men valgdagen i Polen, som åpnet vei til friheten i Europa.

For første gang ble Solidaritetspris utdelt. Den er kalt for en polsk Nobelsfredspris og det er Mustafa Djemilev som fikk den. Mange personer kommer til å holde taler og diskutere hva friheten egentlig betyr.

I Gdansk bygges det Europejskie Centrum Solidarnosci (Europeisk Solidaritetssenter), et museum av Solidaritets historie. Det blir åpent i august men nå kan dere besøke det gamle senteret. Der har dere anledning til å se rommet hvor Walesa jobbet da han var ansatt i verftet i Gdansk, og BHP salen hvor Porozumienia Sierpniowe (August Avtalen) ble underskrevet.

BbPqqCwBTIR

25-års feiring av det første, halvfrie valget har en stor betydning for polakker. Denne dagen viser at vi var i stand til å kjempe for friheten og at det er den største verdien for oss.

 

Agnieszka og Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

2 thoughts on “Polen – 25 år i frihet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top