Har dere noen gang lurt på hva Polakker spiser på julaften? Det er sikkert den viktigste høytiden for alle her i Polen, uavhengig av tro. Det har blitt en stor tradisjon å sitte sammen med familien, snakke med hverandre og synge julesanger… og å spise deilig mat. Her kan dere lese litt om de mest populære rettene som finnes på de polske bordene denne dagen.
Man bør vite at det finnes en tradisjon i Polen at det må være (minst ;)) 12 retter på bordet. De symbolyserer de 12 apostler. Likevel, det er ikke så vanskelig å ha minst 12 retter, fordi antallet inneholder ofte forskjellige kaker og drikkevarer. Dessuten bør man ikke spise kjøtt på julaften.
Barszcz czerwony z uszkami
En suppe av rødbeter ofte servert med små pierogi. Vi spiser den vanligvis i begynnelsen. Barszcz er svært velduftende og ha en vakker farge.
Zupa grzybowa – soppsuppe
En deilig suppe laget av sopp, som vanligvis er tørket. Den serveres med nudler eller poteter.
I Polen er det nestem som et symbol på julen. Jeg har aldri deltatt på julaften uten en karpe 🙂 Det finnes mange varianter å lage fisken på. Noen steker den, noen baker eller serverer karpen i gele.
Sild
Vi spiser også sild (śledź) og forskjellige typer av fisk denne dagen. Det er ofte ovnsstekt sild med fløte eller i olje.
Pierogi
I min familie, lager mora ofte pierogi med plommer og pierogi med epler og kanel. De smaker utrolig godt. Men folk spiser dem også med kål og sopp.
Kompot z suszu
Det drikker vi, ikke spiser, men det regnes fortsatt som en rett. 🙂 Kompot lages av frukter eller bær kokt sammen med sukker. Denne julevarianten lages av tørket frukt, særlig fra epler, plommer, pærer og aprikoser.
Kroketter med kål og sopp
Kroketter severes ofte sammen med barszcz. Krokket, eller krokiet som det heter på polsk, er en panert og frityrkokt rulade.
Kutia
Kutia er en tradisjonell ukrainsk søt korn pudding, men det er veldig populær blant Polakker også. Ingrediensene kan variere noe, men alltid inkludere hvete bær, valmuefrø, honning og salt.
Kluski z makiem
…nudler med valmuefrømasse. Det høres ganske enkelt ut, men det smaker utrolig godt! I valmuefrømassen finnes det også rosiner og nøtter også. Deilig!
Makowiec – valmuefrø-kake
Makowiec er er et tradisjonelt polsk bakverk. Den består for det meste av valmuefrø blandet med sukker, nøtter og rosiner. Bakverket utformes vanligvis som en rullekake, ofte med glasur på toppen.
Piernik og pierniczki – pepperkaker
Piernik er en kake og pierniczki små kaker som ligner på norske pepperkaker. Piernik er samtidig søt og pikant, på grunn av inkludering av sukker, honning og krydder.
Har dere prøvd noen av disse rettene? Eller kanskje har dere lyst til å lage dem selv? 🙂
God jul!
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.