Har dere noen gang kommet over et spesifikkt sted i Polen, som heter «bar mleczny»? Utlendinger legger ofte merke til den deilige maten vår. Den økende interessen for øst-europeisk mat gjør at tradisjonelle pølser, dumplings eller gulash blir mer og mer moteriktig. Men hva egentlig er en «bar mleczny»? 🙂
Bar mleczny (på norsk «melkebaren») er et særegent sted, som finnes i de fleste polske byer, som ligner på en restaurant og tilbyr smakfulle, tradisjonelle polske retter. Disse stedene er en unik mulighet for utlendinger til å «føle seg som en innfødt» og smake på tradisjonelle polske retter til rimelige priser 🙂
Den første melkebaren i Polen ble opprettet i Warszawa i 1896 av Stanisław Dłużewski, som baserte menyen sin på bare melkeprodukter (dvs. melk, kefir og ost). Det er nettopp derfra som melkebarers navn kommer fra. Disse stedene fungerte, som universielle kantiner – de serverte tradisjonelle super, pølser, pierogi, eller til og med kaker. Dłużewskis melkebar var en inspirasjon for andre restauratører. Da kommunister kom til makten i Polen, ble billig mat en mirakelløsning for det fattige samfunnet. Akkurat da begynte melkebarer å blomstre.
Jernteppet er for lengst falt, men lokale melkebarer har stått tidens prøve. Navnet forble uendret, men menyen har utviklet seg 🙂 Maten er fortsatt basert på melkprodukter, men inneholder andre tradisjonelle polske retter, som potetpannekaker eller forksjellige kjøttretter. I tillegg finnes det grunnleggende supper, som tomatsuppe med nudler eller ris, borsjtsj og sursuppe.
Den obligatoriske retten er selvfølgelig pierogi: «ruskie» – fylt med poteter, ost og løk; fylt med kål og sopp og i den søte versjonen – med blåbær eller jordbær. En annen populær rett er kålrulader i tomatsaus servert med poteter, og selvsagt – den berømte svinekoteletten. Selvfølgelig vil du også finne kjøttløse retter.
Vi vil også finne noe å drikke, for eksempel «kompot» – en fruktdrikk laget av kokt frukt, ofte med tilsetning av sukker eller krydder – for eksempel nellik. Varianter er uendelig, men som oftest finner du «kompot» fra kirsebær, ripsbær, jordbær og rabarbra.
Melkebarer tiltrekker seg absolutt alle, inkludert meg! Ved lunsjtid kan du se alle: studenter, familier med barn, pensjonister eller forretningsmenn. Hver av dem er fristet av den lave prisen og den ypperlige smaken 🙂 En melkebar er en fin løsning hvis du vil bli kjent med polske tradisjoner, men budsjettet ditt tillater deg ikke 🙂 Likevel må jeg advare dere at melkebarer ligner ikke på restauranter og har sine egne regler. Hver person må stå i kø for å få retten og ofte må han sette seg veldig nær den andre personen fordi det er ingen plass. Det finnes ingen servitører – man må bestille, betale for, hente maten selv og senere – levere tallerkenen tilbake til kjøkkenet 🙂
Har du lyst til å finne en melkebar nær overnattingstedet ditt? Skriv til oss og vi skal hjelpe deg å finne den nærmeste 🙂
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.