Hva er «bar mleczny»?

Har dere noen gang kommet over et spesifikkt sted i Polen, som heter «bar mleczny»? Utlendinger legger ofte merke til den deilige maten vår. Den økende interessen for øst-europeisk mat gjør at tradisjonelle pølser, dumplings eller gulash blir mer og mer moteriktig. Men hva egentlig er en «bar mleczny»? 🙂

 

Bildet hentet fra: Fotolia

 

Bar mleczny (på norsk «melkebaren») er et særegent sted, som finnes i de fleste polske byer, som ligner på en restaurant og tilbyr smakfulle, tradisjonelle polske retter. Disse stedene er en unik mulighet for utlendinger til å «føle seg som en innfødt» og smake på tradisjonelle polske retter til rimelige priser 🙂

Den første melkebaren i Polen ble opprettet i Warszawa i 1896 av Stanisław Dłużewski, som baserte menyen sin på bare melkeprodukter (dvs. melk, kefir og ost). Det er nettopp derfra som melkebarers navn kommer fra. Disse stedene fungerte, som universielle kantiner – de serverte tradisjonelle super, pølser, pierogi, eller til og med kaker. Dłużewskis melkebar var en inspirasjon for andre restauratører. Da kommunister kom til makten i Polen, ble billig mat en mirakelløsning for det fattige samfunnet. Akkurat da begynte melkebarer å blomstre.

 

Jernteppet er for lengst falt, men lokale melkebarer har stått tidens prøve. Navnet forble uendret, men menyen har utviklet seg 🙂 Maten er fortsatt basert på melkprodukter, men inneholder andre tradisjonelle polske retter, som potetpannekaker eller forksjellige kjøttretter. I tillegg finnes det grunnleggende supper, som tomatsuppe med nudler eller ris, borsjtsj og sursuppe.

 

View this post on Instagram

What Singapore 菜饭 cai png is to Turkish lokanta, is to Polish bar mleczny — literally translated as "milk bar" and we got our initiation experience right in Wrocław. Not that it required much encouragement – we love our point point rice concept. 😍 . The milk bar (not to be confused with a chic chic fusion New York or Aussie joint) is a ubiquitous feature the Polish culinary scene. Harking from the days of communist rule, milk bars are unpretentious, express style, low-key cafeterias that churn out homemade local food and the best part being, their prices will not burn a hole through your wallet! The décor is almost always striped down, with tiled walls and creaky chairs, all the better to bring you back in time to Soviet days. . We don’t speak nor read Polish, but still managed to feed ourselves alright during our visits. Here’s what contributed to our calorie intake. SWIPE! These canteens are great ways to not just get fed but try a variety of local Polish dishes. #barmleczny #milkbar #getinmymouthnow #wrocław #wroclaw #poland #popiahpostcardsinpoland #kotletschabowy #krupnik #plackiziemniaczne #sovietcanteen

A post shared by Polly Popiahs (@popiahpostcards) on

Den obligatoriske retten er selvfølgelig pierogi: «ruskie» – fylt med poteter, ost og løk; fylt med kål og sopp og i den søte versjonen –  med blåbær eller jordbær. En annen populær rett er kålrulader i tomatsaus servert med poteter, og selvsagt – den berømte svinekoteletten. Selvfølgelig vil du også finne kjøttløse retter.

 

View this post on Instagram

В наше первое посещение Кракова в 2013 году, наш знакомый Давид порекомендовал нам прекрасное место, где можно вкусно и недорого поесть. Причём прямо в центре старого города. Теперь каждый наш приезд, мы обязательно ходим на обед в Kwadrans. По сути это столовка, где за 18 злотых (примерно 306 рублей по курсу) вам предложат суп, горячее с гарниром и овощными салатиками. Объедение🤗 Если будете в Кракове, безусловно рекомедую, или как говорят в Польше Polecam (полэцам)😉 #путешествие2019 #лето2019 #польша #краков #еда #гдепоесть #квадранс #travelling2019 #summer2019 #polska #rzeczpospolitapolska #krakow #kraków #obiad #kwadrans #barmleczny #polecam With @trifonu

A post shared by Алексей Филин (@filinalexej) on

Vi vil også finne noe å drikke, for eksempel «kompot» – en fruktdrikk laget av kokt frukt, ofte med tilsetning av sukker eller krydder – for eksempel nellik. Varianter er uendelig, men som oftest finner du «kompot» fra kirsebær, ripsbær, jordbær og rabarbra.

 

Melkebarer tiltrekker seg absolutt alle, inkludert meg! Ved lunsjtid kan du se alle: studenter, familier med barn, pensjonister eller forretningsmenn. Hver av dem er fristet av den lave prisen og den ypperlige smaken 🙂 En melkebar er en fin løsning hvis du vil bli kjent med polske tradisjoner, men budsjettet ditt tillater deg ikke 🙂 Likevel må jeg advare dere at melkebarer ligner ikke på restauranter og har sine egne regler. Hver person må stå i kø for å få retten og ofte må han sette seg veldig nær den andre personen fordi det er ingen plass. Det finnes ingen servitører – man må bestille, betale for, hente maten selv og senere – levere tallerkenen tilbake til kjøkkenet 🙂

 

 

Har du lyst til å finne en melkebar nær overnattingstedet ditt? Skriv til oss og vi skal hjelpe deg å finne den nærmeste 🙂

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top