Warszawa-oppstanden

Den 1. august er en betydningsfull dato for alle polakker, som minner oss alle om en viktig hendelse i landets historie: Warszawa-oppstanden i 1944. I dag er det 76 år siden oppstanden i hovedstaden.

 

Warszawa-oppstanden var et militære opprør og et tappert forsøk på å frigjøre hovedstaden fra den tyske okkupasjonen, ledet av den polske motstandsbevegelsen Armia Krajowa (AK).

Oppstanden begynte den 1. august 1944. I de første dagene klarte Hjemmearmeen (Armia Krajowa) å få kontroll over store deler av Warszawa. I løpet av de neste 63 dagene kjempet opprørerne med tyskerne, men deres heroisk forsøk viste seg å være forgjeves. De tyske troppene sikret seg strategiske punkter i byen og klarte å isolere polske oppstandere. Oppstanden sluttet den 2. oktober 1944. Warszawaoppstanden mislykte blant annet på grunn av mangel på ytre støtte og våpen.

Omkring 15 tusen soldater og 200 tusen sivile døde på den polske side, og cirka 17 tusen soldater på den tyske side. Etter oppstanden ble byen nesten jevnet med jorden, omtrent 85-90% av Warszawa ble helt ødelagt. Den gjenværende sivilbefolkningen ble sendt til tyske konsentrasjonsleirer eller arbeidsleirer. Den røde armé tok kontrol av byen og innledet med det 45 års sovjetisk regime i Polen.

 

 

Det var omtrent 50 tusen mennesker som ville frigjøre Warszawa. Deres viktigste mål var å opprette en regjering lojal mot den polske eksilregjeringen i London. De ønsket å frigjøre hovedstaden fra den tyske okkupasjonen. Det var det største opprøret i det okkuperte Europa under krigen.

 

Hvert år skjer det noe veldig spesiell på gatene i polske byer. Oppstanden begynte klokka 17:00, så for å ære dem som har kjempet for landet vårt for 76 år siden, stopper mennesker akkurat i dette øyeblikket for å minne dem med ett minutts stillhet. På polsk heter det: «Godzina W».

 

Slik ser det ut i hovedstaden:

 

Warszawa-oppstanden museet

Hvis dere vil vite mer om Warszawa-oppstanden, besøk gjerne Warszawa-oppstanden Museum. Museet befinner seg i Warszawa, på Grzybowska 79. På mer enn 3000 m2 er det samlet 800 utstillinselementer, omtrent 1500 fotografier, filmer og lydopptak. Utstillingen er organisert på en veldig rørende måte og alltid gjør et stort inntrykk på besøkende.

Mer om museet har vi skrevet her.

 

 

I nærheten av gamlebyen i Warszawa finnes det et stort monument. Det består av bevæpnede menn (soldater av bronse), som minner om den heroiske inssatsen. Hvis dere er i Warszawa, er det verdt å besøke dette stedet på denne spesielle dagen.

 

Bildet hentet fra: Fotolia

 

«Sommeren 1944 forberedte nazi – og sovjethæren en forferdelig og blodig kamp i Warszawa. I dette helvete på jorden reiste polakkene seg for å forsvare sitt hjemland.»

 

Dette sitatet kommer fra Donald Trumps tale, da han besøkte Polen 6. juli 2017, noen uker før feiringen av årsdagen.

 

Slik så feiringene av årsdagen til warszawaoppstanden ut i forrige år:

 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 744

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top