Polsk mat faller ofte i smak hos nordmenn. Deilige kjøttretter er det polakkene er aller best på, og det er nordmenn flest også veldig glad i 🙂
Den kommende Valentinsdagen eller Påske er en flott mulighet til å reise til Polen, og dermed den perfekte muligheten til å bli kjent med landet med utgangspunktet i kjøkkenet! Hvis du ikke er redd, eller kanskje liker å oppdage nye smaker, presenterer vi noen forslag til hva du kan prøve under oppholdet 🙂 Hvem vet, kanskje skal dere oppdage en favorittsmake? Polsk regional mat er vår kulturskatt, som er verdt å sjekke ut. Det imponerer med sin enkelhet, mangfold og rik smak 🙂
Ogórki kiszone og małosolne
Det er vanskelig for en polakk å finne venner som ikke liker sure agurker. Alle familier i Polen kan lage dem, og nesten alle elsker dem. Det er ikke rart – de er veldig sunne. Rett før de er ferdige, kaller vi dem małosolne (litt sure). Det er folk som liker dem mer enn sure agurker. Begge typer brukes i salater, forskjellige smørbrød, som pålegg og de spises gjerne ved å drikke vodka 🙂
Smalec Det er svinefett smelt sammen med løk, bakon, epler og masse krydder – veldig lekker! Noen folk elsker å spre smultet på brødstykker, men det er lurt å merke at det er veldig usunt fordi det inneholder 100 prosent fett.
Potetpannekaker Det er mange vegetarianske retter, som kan tiltrekke sultne turister. En av dem er potetpannekaker, som i noen deler av Polen spises med sukker og surkrem, og i andre områder er de laget med løk og sterke krydder. Noen elsker sprøe, andre delikate og luftige.
Flaki Det er en suppe laget av bifftarmer. Det er mulig å bestille denne suppen i mange polske restauranter. Det kunne være litt skremmende å smake på, ikke rart siden det er en suppe laget av deler av kumage, men den er veldig aromatisk og absolutt verdt å prøve.
Czernina Det er en suppe laget av blod. Den inneholder buljong, blod (oftest av and), eddik og sukker. Det finnes masse mennesker som elsker czernina, men på grunn av ingrediensene er det fortsatt mange som tør ikke prøve. Det sies at det er veldig sunt, aromatisk og søtt 🙂 Er dere modig nok til å smake?
Żurek En av de mest tradisjonelle polske supper laget med surdeig. Tradisjonelt serveres żurek til bordet i påsken. I mange restauranter serveres det i uthulet brød og det ser bare fantastisk ut 🙂
Bigos Kulinariske eksperter (kokker og husmødre) hevder at jo eldre bigos er, jo bedre. Dette er fordi smaken på alle ingrediensene blir bedre med tiden. Det inneholder rotete kål, gamle tørkede sopp med tilsetning av kjøttpålegg. De fleste utlendinger er enige om at det er veldig lekker 🙂
Tatar Er det ett sted i verden du skal prøve biff tartar, så er det i Polen! Denne retten er populær ikke bare i Polen, men i hele Europa. Men faktisk er det rå kjøtt, så det rett og slett høres litt uvanlig ut. Det smaker best med tilsetning av marinert sopp, syltet agurker eller sardiner i olje.
Kartacze Den tradisjonelle Kartacz har formen av en eggformet ball og er myk. Det fylles ut med kjøttpålegg som er godt krydret med hvitløk. Obligatorisk serveres det med stekt løk. I Litauen er de kjent som cepeliny. Noen ganger kan du komme over en vegetarisk versjon av kartacz med sopp eller ost fylling.
Det er en rett som fjellfolk fra Podhale elsker mest av alt. Suppen er laget fra surkål med tilsetning av saft fra surkål og kjøtt. Ofte serveres med poteter eller brød og tiltrekker folk som liker ekstremt sure retter.
Kaszanka En slags pølse som er laget fra grøt, blod og dyrs innvoller: lever, lunger og tunger. Det er også veldig populært i Slovakia, Ungarn og Tyskland og i Polen er det vanlig på grillfester 🙂
Hei og velkommen!
Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :)
Kontakt: [email protected]