Alt du bør vite om Kazimierz Dolny

Ifølge mange er det den mest sjarmerende polske småbyen 🙂 Kazimierz Dolny er en liten by i det østlige Polen kjent for mange ting: en fantastisk beliggenhet ved Wisla-elven, en nydelig markedsplass, vakker arkitektur og en romantisk atmosfære. Den er perfekt for en liten helgetur for alle som er forelsket – og det er bare en kort biltur unna Zamosc eller Lublin 🙂 Et unikt sted for en romantisk helg eller for en avslappende korttur. I byen finner du gode Spa-hoteller og hyggelige restauranter med kjempegod mat. Bli kjent med Kazimierz Dolny 🙂

 

 

Kazimierz Dolny ble grunnlagt i 1200-tallet av hertugeren Kazimierz av Malopolska-voivodskapet) og byen fikk navnet etter ham. Gamle, imponerende monumenter og grønne åser er det som kjennetegner Kazimierz Dolny 🙂

 

 

Transport fra flyplassen til sentrum:

Desverre er det ingen direkte flyforbindelser mellom Norge og Kazimierz Dolny. Dere må reise til Warszawa eller Lublin og senere ta buss eller reise med bil. Det er mange forbindelser til Warszawa, men når det gjelder Lublin dfinneet s bare en forbindelse – Torp Sandefjord (TRF) til Lublin (LUZ). Nedenfor finner dere to muligheter hvordan å komme seg fra flyplassen i Lublin til sentrum av Kazimierz Dolny:

 • Bil
  Det er utvilsomt den beste og mest bekveme måte å reise til Kazimierz Dolny. Turen tar cirka 50 minutter med bil fra Lublin og omtrent 2 timer fra Warszawa.
 • Buss
  Sjekk disse nettsider for bussforbindelser fra Lublin: busykrk.pl eller busradar.com.Her kan dere sjekke forbindelser fra Warszawa.
  Hvis dere har hvilken som helst spørsmål eller trenger hjelp med oversettelsen av informasjon vennligst skriv til oss.
 • Taxi
  Dere kan ta en taxi fra Lublin, men turen skal koste dere omtrent 200-300 zł PLN. Uansett anbefaler vi firmaet Ale Taxi.

 

 

Sykkelutleie

Desverre finnes det ingen bysykkel-tjeneste i byen, det er rett og slett for liten, men nedenfor finner dere steder hvor dere kan utleie sykler:

 • Puławska 94
 • Góry 10 (i Kazimierzówka-hotellet)
 • Nadrzeczna 17 (i Ahavavillaen)

For å bevege seg gjennom Kazimierz er det best å gå til fots eller utleie en sykkel, fordi byen er veldig små og gatene er noensteds veldig trange, som selvfølgelig skaper byens unik atmosfære 🙂 Når det gjelder sightseeing er det best å bare ‘gå seg bort’ i byens vakre gater. Byens omgivelser er også verdt å besøke.

 

Turistinformasjon

Et sentralt informasjonspunkt finner dere på Rynek 15. Det er åpent hver dag 9-17 🙂

 

 

SEVERDIGHETER OG ATTRAKSJONER

 

Torget

Torget er det beste stedet å starte besøket i Kazimierz – dette er byens hjerte. Det er det mest gjenkjennelige stedet og utgangspunktet for hver bytur. Herfra stråler stiene til alle vakreste stedene i byen. Denne asfalterte torget er vanligvis full av turister som tar minnesbilder ved siden av en karakteristisk brønn. Det pleide å være et marked og i dag er det et vakker sted hvor kunstnere selger sine malerier og annet kunsthåndverk. Dette stedet er vanligvis full av liv og omringet av spennende utsikter.

 

https://www.instagram.com/p/ByVuedEiN-y/

Byens kunstneriske natur er synlig allesteds. På hvert trinn er det kunstgallerier. Det finnes omtrent 60 av dem!

Unike leiegårder

To leiegårder tiltrekker stor oppmerksomhet på torget 🙂 De ser ut mer som noe hentet fra Italia heller enn fra Polen, på grunn av den arkitektoniske stilen. I begynnelsen av 1700-tallet tilhørte de brødrene Mikołaj og Krzysztof Przybyłów. Både bygningene har identiske fasader, rikt dekorert med relieffer som ligner på mennesker, dyr og planter. Det finnes masse artister som presenterer sine verk med bygninger i bakgrunn og det faktisk ser fint ut 🙂

 

Johannes Dåperens kirke

St. Johannes Dåperens kirke ligger på bakken i den nordøstlige kanten av torget. Den ble etablert allerede i begynnelsen av 1400-tallet av Kasimir av Polen (Kazimierz Wielki), men først i 1700-tallet fikk bygningen sitt endelige utseende etter mange tilbygg. I kirken kan vi beundre et historisk minnesmerke: unike organer fra det 17. århundre. De er fortsatt i bruk (om sommeren kan du høre på spennende orgelkonserter).

 

Slottet

Slottet ble utbygd to ganger for å bli mer elegant, moderne og komfortabel. Dets skjebne var imidlertid ikke så lykkelig etterpå. Slottet i Kazimierz Dolny ble bygget på en bakke på høyden av overgangen gjennom Wisla-elven. Det finner sted like bak St Johannes kirken 🙂 Under Karl Gustav-krigene ble slottet ødelagt og aldri gjenoppbygget. Nåtildags er området åpent for turister.

 

Góra Trzech Krzyży (Tre kors bakke)

En steintrapp fører til en spesiell bakke, som er en av de største attraksjoner i Kazimierz Dolny. Som navnet antyder finnes det tre kryss på toppen. I 1708 har innbyggerne satt tre kors på toppen, som minnes ofrene av koleraepidemien som ødela byen under krigen. Utsikten fra denne toppen er verdt klatreturen 🙂 Inngangsbilleten koster 2 PLN.

 

View this post on Instagram

Отличной смотровой площадкой🌄 является Гора Трех Крестов, на которую можно подняться по тропинке, ведущей от королевского замка🏰. До того, как здесь были установлены огромные кресты, это место являлось центром языческого культа, о чем свидетельствуют проведенные археологические исследования и раскопки кургана. Происхождение крестов и названия холма🌳, вероятнее всего, связано с одним из татаро-монгольских нашествий, во время которого были убиты монахини-норбертинки. С этого самого высокого казимежского холма можно спуститься к Висле🌊💦 и осмотреть уникальные склады и зернохранилища🌾, которые остались еще со времен Средневековья. __________________________________________ #poland #polska #ukrainе #польша #украина #киев #пейзаж #polandhelper #belarus #беларусь #белоруссия #минск #львів #луцьк #брест #днепр #кривойрог #варшава #краков #вроцлав #познань #україна #kazimierzdolny #казимеждольны

A post shared by Poland Helper (@polandhelper) on

«Korzeniowy Dół»
En enorm kløft med trær som vokser på en karakteristisk måte med forvridde røtter. Denne berømte kløften eksisterte allerede i gamle tider da Kazimierz Dolny var en by av stor komersiell betydning. En tur langs kløften tar omtrent 20 minutter. Det er best når været er tørt fordi bakken blir veldig gjørmete når det regner. Ved inngangen er det en unik og koselig restaurant Przystanek Korzeniowa, hvor dere kan spise regionale retter, kjøpe lokale ingredienser og slappe av på en solseng 🙂

 

View this post on Instagram

Piękny! #korzeniowydol #kazimierzdolny

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

Den jødiske kirkegården

På Czerniawy-gaten finnes det en gammel jødisk kirkegård. De fleste av oss kan kanskje ikke lese påskriftene på gravsteinene. Men kirkegården minner oss om tiden da i Kazimierz, som i de fleste deler av Øst-Polen, bodde et veldig stort jødisk samfunn.

 

 

En av de viktigste stedene her er Klagemuren (eller Vestmuren) som ligner den som finnes i Jerusalem, som ble utformet av utallige jødiske gravsteiner. Veggen har en karakteristisk sprekk som deler den i to deler. På den ene siden finnes gravsteinene til kvinner, på den annen side til menn. Det er et veldig rørende sted. Det er verdt å komme hit og tenke på jøders skjebne under andre verdenskrig.

 

 

Båtturen langs Wisla-elven

I sommeren er det verdt å ta en båttur langs Wisla-elven. W sezonie wiosenno-letnim warto wybrać się na wycieczkę statkiem po Wiśle. I marinaen som ligger ved siden av sentrum er det flere enheter av ulike størrelser som tilbyr sine tjenester. Cruiset varer omtrent en time. Skipet seiler langs elven, ved siden av slottet i Janowiec, til Męćmierz og tilbake. For en vanlig billett må du betale 17 PLN, unger betaler 15 PLN. På Wisła er det ferjeovergang, takket være det kan du raskt k omme seg til Janowiec og oppdage slottet og museet som finnes der. Du kan krysse elven fra Kazimierz Dolny til Janowiec med ferje. Overgangen er veldig pittoresk 🙂

 

Kazimierski Landskapspark er i nærheten. Interessant geologisk historie, kalkstein, tallrike fuglearter, flaggermus og andre smågnagere er parkens rikdom. Området er stort sett ganske flat som kan av og til gjøre et inntrykk av å være omringet av uendelig rom. Mer om parken leser man her.

I nærheten finnes det også flere turstier for de som liker aktiv ferie 🙂 Omgivelsene til Kazimierz er steder som kan måle seg med skjønnheten av byen. Den vakre nabolaget til Kazimierz er et flott område for lange spaserturer. Det er mange spennende turistruter – også sykkelruter – i de omkringliggende raviner og steder som er viktige for byens historie, med interessant natur eller landskaper.

 

Klatreparken (Park Linowy Kazimierz)

Addresse: Krakowska 59/61

Fire ruter med varierende vanskelighetsgrader. For dem som søker spenning, men også for familier med barn 🙂

 

Regional mat

Kulinariske tradisjoner i Lublin-regionen er ganske varierte. Hva å spise og drikke i Kazimierz Dolny? 🙂

 • kogut kazimierski – et slags bakverk bakt med smør, i form av en hane. Et stort symbol på Kazimierz Dolny 🙂 Det er best å smake på denne godbiten i Bakeriet Sarzyński som har en hundreårs lang tradisjon.
 • cebularz – en slags kake med løk og valmuefrø
 • kulebiak – en stor, bakt pai i form av en bred vals, laget av gjærdeig og fylt med kjøttfylling
 • pierogi
 • tradisjonelt øl
 • regionale mjøder

 Kogut kazimierski er byens symbol og vi møter det faktisk på hvert skritt! I gallerier og suvenirbutikker men også… i bakerier 🙂

Mat

Det er mange steder i Kazimierz som tilbyr god mat. Det kan være kjempegodt å besøke Knajpa Artystyczna. I menyen kan man finne både vanlige, glutenfrie, veganske og vegetariske retter. Det er ikke noe problem hvis man ønsker å komme inn sammen med sin hund. Det er også et sted som er vennlig for mødre som ønsker å amme barnet sitt ved bordet. Anbefales for alle rett og slett 🙂

Man kan også kjøpe helt fantastisk, kunstnerisk bakst i det lokale bakeriet Sarzyński. Man kan finne der alt mulig fra tradisjonelle boller til brød og kaker. Det er virkelig verdt å prøve.
Addresse: ul. Nadrzeczna 6

Om de ulike museer og parker kan dere lese her 🙂

 

Hoteller

Król Kazimierz Hotel

Vincent Hotel

Villa Bohema

Folwark Walencja

Dworek Kazimierski

Willa Pod Basztą

 

 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 744

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top