Gamlebyen i Warszawa

Gamlebyen er et must-see sted du bør se mens du er i Warszawa. Gamlebyen er ivrig besøkt av både turister og innbyggere i Warszawa. Bortsett fra de mange monumenter, finner du mange kafeer, restauranter og puber der.

Bildet: Adobe Stock

 

Gamlebyen i Warszawa er den eldste delen av byen som har eksistert siden 1200-tallet. Det rektangulære torget ble plassert i sentrum av byen. De 40 rikeste bosetterne bodde der. De bodde i smale, lave tre bygårder. Etter flere branner ble mursteinshus bygget. I 1527 ble jødene forbudt å bo i gamle og nye Warszawa. De første bygårdene ble bygget i gotisk, senere renessansestil, og på begynnelsen av 1600-tallet ble bygårdene fargerike med barokkdekorasjoner.

1800-tallet
Bildet: Wikipedia

 

 

Gamlebytorget ble et handelssted for luksusvarer da Warszawa ble Polens hovedstad. Men etter 1795 falt gamlebyen i forfall og ble et fattig distrikt. Fra 1906 ble det gjort forsøk på å gjenopprette den vakre gamlebyen til sin tidligere utseende. Dessverre ble 90% av den gamle byen ødelagt under andre verdenskrig! Det pleide å være over 260 hus der, og bare seks etter den andre verdenskrig.

Etter andreverdenskrig
Bildet: Wikipedia
Etter andreverdenskrig
Bildet: Wikipedia

 

Gamlebyen i Warszawa ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 1980. Dette er et interessant eksempel på rekonstruksjon av monumenter fra 13. til 20. århundre. Du kan lese mer om UNESCOs liste over verdens kulturarv HER.

 

Hva kan vi se i gamlebyen i Warszawa:

 

Slottsplassen i Warszawa og Sigismundsøylen

Søylen er et minnesmerke over kong Sigismund III Vasa, som i 1596 flyttet Polens hovedstad fra Kraków til Warszawa. I 1644 ble Sigismundsøylen bygget. Søylen er 22 meter høyt. Søylen ble ødelagt av nazistene og gjenoppbygd etter krigen. Det er også en overtro om Sigismundsøylen. Dette forteller at når byen er i fare, slipper kongen hans sabel, og ved viktige, lykkelige øyeblikk han løfter sablene.

 

Kongeslottet i Warszawa

Det kongelige slottet ble bygget på 1400-tallet. Det var her Europas første (og verdens andre) grunnlov ble vedtatt den 3. mai 1791. Slottet ble delvis ødelagt av tyske bomber under invasjonen av Polen, og ble sterkt skadet av tyskerne under Warszawaoppstanden. Det som var igjen ble sprengt i luften av tyske ingeniører september 1944. Gjenoppbyggingen begynte bare på 1970-tallet. Det er et museum i slottet i dag. Du kan se, for eksempel malerier av Rembrant og Canaletto.

 

 

Gamlebytorget og havfruestatue

Gamlebytorget ble bygget i det 13. / 14. århundre. Her ble det holdt markeder og forskjellige seremonier. I sentrum er en havfruestatue, som er et symbol på Warszawa.

 

St. Johannes døperens katedral i Warszawa

Det første trekapellet ble bygget i det 13. / 14. århundre. Etter det ble det ombygd mange ganger. To polske konger ble kronet her. Blant annet den siste kongen av Polen – Stanisław august Poniatowski, president Gabriel Narutowicz, president Ignacy Mościcki, ble gravlagt der.

 

Jesuittkirken

Den nådige Guds mors kirke ble bygget i 1608-1626. I 1656 ble kirken ødelagt av den svenske hæren. I likhet med resten av monumentene, ble det ødelagt under andre verdenskrig.

 

Portfestningen i Warszawa

Portfestningen ble bygget rundt 1548. Den ble bygget for å øke sikkerheten. Det er en utstilling av Museum of Warsaw (bare om sommeren).

 

Har dere besøkt gamlebyen i Warszawa? La meg vite hva du likte best.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top