Varme og kalde fiskeretter, supper, piroger, salater og kålgryte gir man en fin følelse av å være mett i løpet av julaften, og egentlig dagen etter også 😉 I Polen pleier man imidlertid å si at et menneske har to mager – en som er tilrettelagt for hovedmåltid og en annen for å få plass til dessert. Uten tvil må begge brukes under en så viktig høytid slik at feiringen kan kalles for “skikkelig”. Her er det noen søte oppskrifter som gjør at polsk julaften er spesiell for mange.
Bildet er hentet fra fotolia.
Kompott av tørkede frukt
Kompott av tørkede frukt er noe som man enten elsker eller hater. Slikt er det. Jeg representerer denne gruppa folk som hevder at ingenting forfrisker man bedre etter en stor julemiddag enn et glass kompott. Og den er også enkel å lage! Bare se…
Ingredienser:
- ca. 1/2 kg røkte, tørkede frukt (pærer, svisker, epler)
- ca. 5 kryddernellik
- 1 sitron
- 1 appelsin
- 4-5 kardemommefrø
- 3 ss honning
- 1 hel kanel
- 3 liter vann
Kompott lager man dagen før planlagt servering.
Fremgangsmåte:
Skjær kardemommefrø i biter og plasser dem sammen med kryddernellik i en kasserolle med 3 liter kaldt vann. Kokk på moderat varme. Neste steget er å tilsette 1 ss honning, svisker, epler og hel kanel. Etterpå kutt 2 røkte pærer i strimler og tilsett dem også. Rør kompotten av og til.
Vask sitronen og appelsinen og skyll dem med kokende vann. Skrell sitronen og appelsinen. La kompotten få et oppkok. Tilsett halvparten av sitron- og appelsinskall. La dem koke i noen få minutter. Prøv kompotten, tilsett honning (etter behov). I stedet for skallet kan man også bruke sitron- og appelsinskiver. Rør den forsiktig.
https://www.instagram.com/p/BdFYY65DZe1/
Avkjøl drikken. Husk å ta kanelen ut når kompotten blir allerede kald. Dekorer kompotten med resten av sitron- og appelsinskall før servering.
Man kan også bruke rosiner og andre tørkede frukt hvis man liker.
Valmuefrørullekake
Ingredienser:
- 250 g hvetemel
- 2,5 glass helmelk
- 20 g gjær
- 50 g sukker
- 180 g smør
- 4 eggeplommer
- 1 vaniljestang
- 0,5 kg valmuefrø
- 10 egg
- 50 g valnøtter
- 50 g rosiner
- 30 g kandisert appelsinskall
- 10 ml amaretto-likør
Fremgangsmåte:
Deigen
Løs gjæren opp i 0,5 glass lunket melk.
Mos eggeplommer med sukker og vaniljefrø i en stor bolle.
Sikt hvetemel i en annen bolle.
Smelt 80 g smør i en separat kasserolle. Avkjøl.
Bland sammen: mel, gjær med melk, eggeplommer med sukker og vaniljefrø og smeltet og avkjølt smør. Miks dem til de er myke. Legg deigen på kjøkkenbenken og kna den til den er smidig, elastisk og myk og den kleber seg ikke til hendene. Plasser deigen i en ren bolle, legg gjerne bomullsklut over og la deigen hvile i en varm plass til den blir større.
Valmuefrømasse
Hell varmt vann i bollen. Legg rosiner i bløt før de brukes.
Brenn valmuefrø med kokende vann. Sett dem i kasserollen og hell 2 glass varmt melk til det. Kok alt på moderat varme til valmuefrø blir myk.
Hell valmuefrø av og mal dem.
Pisk 10 eggeplommer med sukker og sett til malte valmuefrø. Bland alt sammen. Tilsett 100 g smør, hakkede nøtter, myke rosiner, amaretto-likør og appelsinskall.
Pisk eggehviter og bland dem inn i massen.
Kom tilbake til deigen. Rull den ut til et rektangel. Legg valmuefrømassen på deigen og rull den sammen.
Stek kaken i en forvarmet ovn i ca. 50 minutter på 180 grader. Pynt kaken med melisglasur og kandisert appelsinskall.
Kutia
Noe annet som kan fungere som dessert på polsk julaften heter på polsk “kutia”. Det er en slags søt gryte som er laget av hvetekorn, nøtter og igjen valmuefrø.
Ingredienser:
- 200 g hvetekorn
- 100 g tørre og malte valmuefrø
- ca. 200 ml melk
- 40 g melis
- en klype salt
- 60 g rosiner (brente med kokende vann)
- 100 g valnøtter
- 100 g mandler
- sitronjus og revet sitronskall fra 1/2 av sitronen
- 2 ss kandisert, hakket appelsinskall
- 3 ss appelsinskallsirup
- ca. 150 g flytende honning
Fremgangsmåte:
Skyll hvetekorn med vann, sett det i en kasserolle og hell med kokende vann. Legg det i bløt over ei natt.
Neste dag, skyll kornet igjen med vann, hell med fersk, kald vann og kok til det blir myk. Det kan vare fra 1 til 4 timer, avhengig av type hvetekorn. Når kornet er ferdig, hell vannet ut.
Hell melk i en annen kasserolle. La den få et oppkok. Tilsett malte vamuefrø til melka og kok den i ca. 15 minutter til den absorberer væsken. Etterpå sett hakkede valnøtter, mandler, myke rosiner og appelsinskall til hvetekorn. Krydre det med sukker, salt, appelsinsirup, honning, sitronjus og sitronskall – rør alt nøyaktig og legg i kjøleskapet for noen timer. “Kutia” serveres kald, dekorert med nøtter og rosiner.
https://www.instagram.com/p/Bek_f54lZC9/
Det er selvfølgelig bare eksempler på oppskrifter. Hver familie har sine egne smaker og små hemmeligheter angående matlaging, og det er svært mulig at mange av våre lesere ville tilberede kompott, valmuefrøkake og … på en helt forskjellig måte. Sjekk om dere liker våre forslag, og vær ikke redd for å eksperimentere med de oppskriftene 🙂 Smakfull jul!
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.
Natalia Mazur