Søt polsk julaften 2018 – juleoppskrifter

Varme og kalde fiskeretter, supper, piroger, salater og kålgryte gir man en fin følelse av å være mett i løpet av julaften, og egentlig dagen etter også 😉 I Polen pleier man imidlertid å si at et menneske har to mager – en som er tilrettelagt for hovedmåltid og en annen for å få plass til dessert. Uten tvil må begge brukes under en så viktig høytid slik at feiringen kan kalles for “skikkelig”. Her er det noen søte oppskrifter som gjør at polsk julaften er spesiell for mange.

Bildet er hentet fra fotolia. 

Kompott av tørkede frukt

Kompott av tørkede frukt er noe som man enten elsker eller hater. Slikt er det. Jeg representerer denne gruppa folk som hevder at ingenting forfrisker man bedre etter en stor julemiddag enn et glass kompott. Og den er også enkel å lage! Bare se…

Ingredienser:

 

  • ca. 1/2 kg røkte, tørkede frukt (pærer, svisker, epler)

 

  • ca. 5 kryddernellik
  • 1 sitron
  • 1 appelsin
  • 4-5 kardemommefrø
  • 3 ss honning
  • 1 hel kanel
  • 3 liter vann

 

 

Kompott lager man dagen før planlagt servering.

View this post on Instagram

Poppyseed strudel is well underway with the enriched dough quietly rising in the spare bedroom and the filling of milled poppy seeds, nuts and candied peel cooling down aside. So I’m now moving onto dried fruit compote that is just one of the 12 dishes of our traditional Polish Christmas Eve’s dinner. I have whole pears, two types of apples and smoked prunes that will add to the complexity of the drink, as well as cinnamon, cloves and star anise. And as I’m pottering in #aniaskitchen and preparing the feast just like my Mama used to do, I’m thinking of her, especially today and setting extra setting at our table tonight for her and those no longer with us. . . #milktoastandhoney #christmaseve #christmastraditions #polishtradition #twelvedishes #wigilia #kompotzsuszu #tradycjepolskie #madeinderbyshire #thesemomentsofmine #everydaydelight #święta

A post shared by Ania Armé 🇵🇱❤️🇬🇧 (@milktoastandhoneyuk) on

Fremgangsmåte:

Skjær kardemommefrø i biter og plasser dem sammen med kryddernellik i en kasserolle med 3 liter kaldt vann. Kokk på moderat varme. Neste steget er å tilsette 1 ss honning, svisker, epler og hel kanel. Etterpå kutt 2 røkte pærer i strimler og tilsett dem også. Rør kompotten av og til.

Vask sitronen og appelsinen og skyll dem med kokende vann. Skrell sitronen og appelsinen. La kompotten få et oppkok. Tilsett halvparten av sitron- og appelsinskall. La dem koke i noen få minutter. Prøv kompotten, tilsett honning (etter behov). I stedet for skallet kan man også bruke sitron- og appelsinskiver. Rør den forsiktig.

https://www.instagram.com/p/BdFYY65DZe1/

Avkjøl drikken. Husk å ta kanelen ut når kompotten blir allerede kald. Dekorer kompotten med resten av sitron- og appelsinskall før servering.

Man kan også bruke rosiner og andre tørkede frukt hvis man liker.

View this post on Instagram

Kumpocik będzie😉Jak dla mnie jeden z podstawowych synonimów smakowych Wigilii 😋W tym roku niestety zbierane i suszone przeze mnie gruszki ulęgałki zostały pożarte przez mole spożywcze i niestety wyjątkowo bez nich🙊Jabłka zebrane z dzikiej jabłonki napotkanej na grzybobraniu,wędzona gruszka zamiast ulègałek,ukochana wędzona Śliwka Sechlońska i dzika róża zbierana przez nas.Lubiè taką skromnà wersję,wzorem Babci….u Babci zawsze były śliwki i jabłka wędzone z ogrodu,ulęgałki z pola i dzika róża,czasami równie ż głóg…Zalewam owoce zimną wodą i zostawiam w chłodzie na 12-24 godziny ,by susz dobrze namiękł i oddał cenny smak do wody.Potem gotuję i znowu zostawiam w chłodzie i dopiero przecedzam.👌🏻#z_historii_mych_garnków #kompot#susz#kompotzsuszu #wiglia#tradycja#święta#suszone#owoce#suszonejabłka #wędzoneowoce #dzikaróża #rosacanina#śliwkawędzona #śliwkasechlońska#gruszka#gruszkawędzona#adwent#przygotowania #polishcuisine #polskakuchnia #kuchniapolska #zdrowe#zdrowie#bezchemii #wiemcojem #

A post shared by @ jaanna71 on

Valmuefrørullekake

Ingredienser:

  • 250 g hvetemel
  • 2,5 glass helmelk
  • 20 g gjær
  • 50 g sukker
  • 180 g smør
  • 4 eggeplommer
  • 1 vaniljestang
  • 0,5 kg valmuefrø
  • 10 egg
  • 50 g valnøtter
  • 50 g rosiner
  • 30 g kandisert appelsinskall
  • 10 ml amaretto-likør

Fremgangsmåte:

Deigen

Løs gjæren opp i 0,5 glass lunket melk.

Mos eggeplommer med sukker og vaniljefrø i en stor bolle.

Sikt hvetemel i en annen bolle.

Smelt 80 g smør i en separat kasserolle. Avkjøl.

Bland sammen: mel, gjær med melk, eggeplommer med sukker og vaniljefrø og smeltet og avkjølt smør. Miks dem til de er myke. Legg deigen på kjøkkenbenken og kna den til den er smidig, elastisk og myk og den kleber seg ikke til hendene. Plasser deigen i en ren bolle, legg gjerne bomullsklut over og la deigen hvile i en varm plass til den blir større.

Valmuefrømasse

Hell varmt vann i bollen. Legg rosiner i bløt før de brukes.

Brenn valmuefrø med kokende vann. Sett dem i kasserollen og hell 2 glass varmt melk til det. Kok alt på moderat varme til valmuefrø blir myk.

View this post on Instagram

Preparing #poppyseeds for #kutia

A post shared by Julia Ślipko (@julka_slipko) on

Hell valmuefrø av og mal dem.

Pisk 10 eggeplommer med sukker og sett til malte valmuefrø. Bland alt sammen. Tilsett 100 g smør, hakkede nøtter, myke rosiner, amaretto-likør og appelsinskall.

Pisk eggehviter og bland dem inn i massen.

Kom tilbake til deigen. Rull den ut til et rektangel. Legg valmuefrømassen på deigen og rull den sammen.

Stek kaken i en forvarmet ovn i ca. 50 minutter på 180 grader. Pynt kaken med melisglasur og kandisert appelsinskall.

View this post on Instagram

Makowiec – Polish style poppy seed roll is a pastry consisting of a roll of sweet yeast bread (a viennoiserie) with a dense, rich, bittersweet filling of poppy seed. An alternative filling is a paste of minced walnuts, or minced chestnuts. It is popular in parts of Central and Eastern Europe, where it is commonly eaten at Christmas. #makowiec #poppyseedcake #poppyseedpastry #polishcake #tasteofpoland #polishcuisine #polishkitchen #polishfood #polskiewypieki 🌮 🌮 🌮 Follow us for the most tasty dishes and top restaurants from every corner of the globe 🥗 🥗 🥗 Check our other galleries @travelworldmap and @hotelworldmap for travel inspirations and @food.art.magazine for the most beautiful food in the world 🙂 🌮 🌮 🌮 #omnomnom #foodoftheworld #worldcuisine #foodphotography #foodinspiration #by_jo #creation #foodie #beautifulfood #food #foodstagram #foodlover #foodblog #foodpassion #foodjourney #tasty #travel #worldmap #foodworld Photo credit belongs to the respective owners. Please DM for a tag.

A post shared by foodworldmap (@foodworldmap) on

Kutia

Noe annet som kan fungere som dessert på polsk julaften heter på polsk “kutia”. Det er en slags søt gryte som er laget av hvetekorn, nøtter og igjen valmuefrø.

View this post on Instagram

Dzień dobry w nowym tygodniu 👋 Odliczam dni, nie tyle do Świąt co do soboty i przyjazdu połówka ♥️ Dziś od rana pachnie Świętami 🎄 🎅 🎁 ☃️ ❄️ Śniadaniowa wersja kuti Znacie? U Was też ten przysmak pojawia się na Wigilijnym stole? Kutia na pęczaku, z prażonym jabłkiem i pekanami ♥ Dodam, że masę makową zrobiłam sama, podobnie jak i karmrlizowaną skórkę pomarańczową. Wszystko w zdrowej wersji 💪 💪 💪 Miłego dnia 😘 #sniadanienaslodko #sniadanie #śniadanie #sniadaniemistrzow #wiemcojem #zdrowypoczatekdnia #zdrowojem #fitprzepisy #fitfam #fitfamily #instafood #dietaniemusibyćnudna #dietabezdiety #swiadomezywienie #mojadieta #swiadomejedzenie #zdrowaslodycz #smacznieizdrowo #corazblizejswieta #kutia #goodmorning #breakfastlover #breakfasttime #breakfast #coffee

A post shared by Ryszarda Kurzawa (@rysia_k) on

 

Ingredienser:

  • 200 g hvetekorn
  • 100 g tørre og malte valmuefrø
  • ca. 200 ml melk
  • 40 g melis
  • en klype salt
  • 60 g rosiner (brente med kokende vann)
  • 100 g valnøtter
  • 100 g mandler
  • sitronjus og revet sitronskall fra 1/2 av sitronen
  • 2 ss kandisert, hakket appelsinskall
  • 3 ss appelsinskallsirup
  • ca. 150 g flytende honning

Fremgangsmåte:

Skyll hvetekorn med vann, sett det i en kasserolle og hell med kokende vann. Legg det i bløt over ei natt.

Neste dag, skyll kornet igjen med vann, hell med fersk, kald vann og kok til det blir myk. Det kan vare fra 1 til 4 timer, avhengig av type hvetekorn. Når kornet er ferdig, hell vannet ut.

Hell melk i en annen kasserolle. La den få et oppkok. Tilsett malte vamuefrø til melka og kok den i ca. 15 minutter til den absorberer væsken. Etterpå sett hakkede valnøtter, mandler, myke rosiner og appelsinskall til hvetekorn. Krydre det med sukker, salt, appelsinsirup, honning, sitronjus og sitronskall  – rør alt nøyaktig og legg i kjøleskapet for noen timer. “Kutia” serveres kald, dekorert med nøtter og rosiner.

https://www.instagram.com/p/Bek_f54lZC9/

View this post on Instagram

Dzień dobry! ❤️ Czy są tutaj fani kutii? Zaczynam świąteczne eksperymenty. Były już pierogi (w całkowicie nowej odsłonie) – więc możecie się ich spodziewać w ciągu najbliższych dni. Oprócz tego standardowo pierniczki i kilka dobrych planów w głowie, chociaż narazie nic nie zdradzam😊. Dzisiaj przed Wami jaglana a'la kutia❤️ jest w niej mak, są orzechy włoskie, pomarańcza i miód. Co sądzicie? Przyda się przepis? 😊 #kaszajaglana #jaglana #jaglanka #healthychoices #healthylifestyle #bbg #bbgfam #bbggirl #czystamicha #zdrowe #zdrowejedzenie #blogkulinarny #storyofmytable #cookmagazine #tv_foodlovers #ddobinsta #mandarynki #grudzien #kutia #orzechy #thekitchen

A post shared by Patrycja (@pattyinthekitchen) on

View this post on Instagram

dziś zapraszam Was szybciutko na moją kutię i uciekam bo mamy dziś gości. to taka nasza świąteczna tradycja, że spotykamy się z przyjaciółmi w drugi dzień świąt, już od ponad 10 lat. #kutia #mak #bakalie #pomarańcze #kaszajaglana #domowarobota #zdrowienatalerzu #pycha #zdrowe #mniamniam #zdrowejedzenie #zdroweodzywianie #fit #fitfood #fitcook #poppy #delicacies #orange #millet #homemade #eatpretty #delicious #healthy #healthyfood #healthyeating #foodphotography 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄 mak odłożyłam sobie z makowca, który robiłam. z braku czasu nie umieściłam jeszcze przepisu, ale obiecuję poprawę😊 mak mi wyszedł naprawdę rewelacyjny, więc warto będzie spróbować. do maku ugotowałam 1/2 szklanki kaszy jaglanej, dobrze wypłukanej w wodzie, w szklance świeżo wyciśniętego soku z 2 pomarańczy. wszystko gotowałam 16 minut na małym ogniu pod przykryciem. następnie po lekkim przestudzeniu dodałam do kaszy łyżkę miodu, wymieszałam i dodałam wcześniej przygotowany mak z bakaliami. to było mmmmmmmmm, przepyszne 😉🎄👍🎅🏻👌🏻 ps. przepis ma mak dodany. szukaj kilka postów ⬆️⬆️⬆️

A post shared by mniamminia💀 (@mniamminia) on

Det er selvfølgelig bare eksempler på oppskrifter. Hver familie har sine egne smaker og små hemmeligheter angående matlaging, og det er svært mulig at mange av våre lesere ville tilberede kompott, valmuefrøkake og … på en helt forskjellig måte. Sjekk om dere liker våre forslag, og vær ikke redd for å eksperimentere med de oppskriftene 🙂 Smakfull jul!  

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Natalia Mazur

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top