hits

Helgetur til Bielsko-Biała - byen av kreative mennesker

Har dere hørt om byen som har kjøpt bilen Fiat126-p til en amerikansk skuespiller Tom Hanks for å arrangere en veldedig aksjon? Nei? Nå har dere en sjanse, fordi det er bare en av de merkelige og positive ideer som man kan bli overrasket av i denne byen og som bør få oppmerksomhet. Alt dette skjer takket være kreative mennesker som bor i Bielsko-Biała, sør i Polen. La dere inspirere!

Bildet: Fotolia

Bcl1msdjSVIxuVAALGde6

Bli med på sightseeing!
Arkitektur er en viktig del av byens attraktivitet. Bielsko-Biała har uten tvil noe til å skryte av. Rådhuset, jernbanestasjon, teater, posthus, kirker, villaen til Sixt eller slottet til familien Sułkowscy er bare eksempler på interessante bygninger.

Bca76ibjZTq
BRSNEDxgSmh
BInTjRSD5YB

Gamlebyen er også bemerkelsesverdig. Tallrike bygårder med fantasifulle dekorasjoner, veggmalerier malte med bred pensel eller usedvanlige skulpturer kan vekke interesse.
 
BcDfR_pA-GH
BSqKAPwh163
BVXy2IGlASC
BRsq_H3g-NG
BUtJuQ4BAVQ
BRQ-XtwAbMW

Det er verdt å si at i Bielsko-Biała bor det ganske mange protestanter. Der finnes det den eneste statuen av Martin Luther i hele Polen.
 
BTyosR7B7h_

For å få vite litt mer om byens historie besøk Historisk Museum
 

Bielsko-Biała smaker godt!
Hvis man leter etter julestemning, kan en la seg forføre av spesialiteter i Blekota Sweet Factory. Det er et lite, koselig konditori som serverer desserter av høyeste kvalitet. Der har voksne en sjanse til å ta en tur i smakens verden som minner dem om barndommen deres, og barn lærer hvordan en skikkelig, sunn dessert bør smake. Selvlagde kaker og iskremer, god kaffe og fantastisk atmosfære lar man slappe av og nyte momentet. Kom og smak på!

Blant andre interessante spisesteder og puber i Bielsko-Biała finnes
Farma Café,
restaurant og pub Browar Miejski,
restaurant Wirtuozeria,
restaurant og pub Chmielowe Podcienia,
samt restaurant som heter Slottets kjeller (pol. Piwnica Zamkowa),
Maluch Café & Apartments.

Kom i møte med kunsten!
Bielsko-Biała har alltid vært en ganske viktig by for polsk filmindustri. Grunnen til dette er filmstudio som har produsert animasjonsfilmer siden 1947. Studioet fikk mange priser på filmfestivaler både i Polen og i utlandet. Dets filmer vises fortsatt i mange andre land, også i Kina. For å få vite mer om besøksmuligheter ring studioet.

BVxjg5gAGqq
BPN5yt9DU4Q
BPZuKCQhKFU
BRbFrHUDOMH

Én mann plus ett lidenskap er lik et museum, i hvert fall i Bielsko-Biała. Privat Litteraturmuseum (pol. Prywatne Muzeum Literatury im. Władysława Reymonta)  er en obligatorisk attraksjon i denne byen. Det er drevet bare av én mann - Tadeusz Modrzejewski, som henga seg til dette stedet. Han kopierer gamle verk av to polske klassiske forfattere - Reymont og Mickiewicz, og maler illustrasjoner som refererer til romaner. Alle malerier som finnes der er hans kunstverk. Museet har en særegen karakter og utstillingen er uten tvil av artistisk verdi. Selv om museet er lite og får ikke støtte fra kommunen, får det besøk også av mange utlendinger, bl.a. fra Asia.  
 
BHHnmkFjpo0

Bortsett fra dette er kulturtilbudet i denne byen på et høyt nivå og det er mye som skjer. Hvis man skjønner litt polsk, kan man lete etter nødvendige informasjoner her
 

Ut i naturen!
Byen er omringet av fjell og skoger. Når man har lyst til å bevege seg litt, kan man velge fra ulike løyper. Det er populært å vandre eller sykle på toppen av Szyndzielnia-fjellet (1028 m.o.h.) som ligger i nærheten av byen. Man kan nå den også med bruk av fjellheisen. Der finnes det ei turisthytte med overnattings- og serveringsmuligheter.

BcZr6Fvnr7u
BcZt2gJhTgZ
Bcb6SzmjJ2z
BAM1lM9wwRm
BcsRAHlHz5B

Hvis man har nok tid, kan man prøve andre turveier som fører til toppene Klimczok, Magurka Wilkowicka eller Kozia Góra. På hver av dem kan man vente ei turisthytte med servering.
 
BONJ-3PhQ1n
Bbw-34llts2

Man kan også besøke lokale skibakker. For nybegynnere anbefales det Skibakke "Dębowiec". Mer erfarne skiståere bør dra  litt videre til Szczyrk som man kunne lese litt mer om sist.
 
BP8FSqeBbAx
BarwfEwAcZC

Bli med på shopping!
Kjøpesentere er tallrike i Bielsko-Biała som har også mye å gjøre med byens historie. I fortida var tekstilindustri en viktig del av byens næringsliv. Blant mange butikker er det er det verdt å gå på handletur til Galeria Sfera, Sarni Stok  og Gemini Park.
 
Bcz1-ZDl9kj


Fly til Kraków eller Katowice, ta tog eller buss og besøk Bielsko-Biała - byen av kreative mennesker!

For flere opplysninger sjekk byens offisielt nettsted.

BX49yTRDpB9
 
Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.Booking.com

Skriv en ny kommentar

Darek

10.01.2018 kl.13:47

Świetny artykuł. Mieszkam od urodzenia w tym mieście i naprawdę zasługuje na uwagę zwłaszcza osób które szukają ciekawostek, perełek, ciekawych rzeczy. Należy również zaznaczyć iż wokół Bielska-Białej jest kilka miasteczek godnych uwagi, jak np. Żywiec, Pszczyna, Oświęcim, Wadowice, Cieszyn. Wszędzie blisko i jest co oglądać, zjeść przepyszne dania wielu różnych kuchni. Zapraszamy!
Om oss
Magdalena
Besøk Polen 23, Gdansk

Hei og velkommen! :)
Jeg er Magda og bor i Gdansk. Jeg er absolutt forelsket i mitt eget land! På bloggen anbefaler jeg plasser, aktiviteter og gir gode reisetips til alle som vil besøke Polen.

Annonse
Facebook
Annonse
Planlegg din tur til Polen